in

Akcija! Besplatno deljenje kanti za smeće

Akcija! Besplatno deljenje kanti za smeće - 03.07.2013

Tokom ovog vikenda je počela ekološka akcija besplatnog deljenja kanti za smeće odnosno zakonski tipiziranih posuda za odlaganje smeća.

Prve posude su dobili stanovnici Popove bare ali akcija će se nastaviti, pa će i ostali građani leve obale Beograda moći da podignu svoju posudu za odlaganje smeća uz ličnu kartu i potpis.

Pošto mnogobrojni problemi očuvanja životne sredine zahtevaju globalnu pažnju, JKP “Gradska čistoća” je pokrenula akciju deljenja besplatnih kanti za odlaganje smeća.

U delu naselja Popova bara od Ovčanskog puta ka centru, 400 domaćinstava će dobiti kante sa napomenom da ekološka sredina zavisi od nas samih i ljudi oko nas. Kante zapreminje od 240 litara namenjene su samo za odlaganje kućnog smeća a vlasnici će biti u dužnosti da svakog petka od 6:30h, dobijene kante ostavljaju ispred svojih kapija kako bi ekipa “Gradske čistoće” ispraznila.

Takođe, apeluje na nove vlasnike da ih ne koriste za odlaganje šuta, zemlje ili pepela i žara, koji može zapaliti i tako uništiti PVC kantu.

Pošto je korišćenje tipiziranih posuda dalo pozitivne rezultate, JKP “Čistoća” od 2004. godine organizuje akciju podele besplatnih kanti za odnošenje smeća kako bi odnošenje istog bilo efikasnije, pogotovu u uskim ulicama gde se ne mogu postaviti kontenjeri koji bi ugrozili bezbednost saobraćaja.

Ovakav ekološki trend bi trebalo nastaviti jer korišćenjem tipiziranih postuda za smeće se postiže višestruki efekat:

    – Građani neće biti primorani da koriste improvizovane posude za odlaganje smeća već tipizirane posude na točkiće (kante za smeće) koje će omogućiti radnicima JKP “Čistoće” lakše ispražnjenje u namenska vozila

    – Estetika dobija na izražaju. Nema više smeća u kesama koje cepaju psi, raznoseći smeće po ulici  gde se daje ružna slika našeg grada.

    – Tehnologija odvoženja smeća utiče na smanjenje formiranje divljih deponija u našim naseljima.

Dragi naši sugrađani, menjajmo navike i sačuvajmo našu životnu sredinu. Nadamo se da će ovom akcijom biti podignuta svest kao i odgovornost građana u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine. No, stanovinci leve obale Beograda podržimo akciju uz puno dobrih misli o prirodi i ljudima koji nas okružuju.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

Besplatna škola tenisa za decu Palilule - 02.07.2013

Besplatna škola tenisa za decu Palilule

Švercera sve manje na liniji 96 - Borča Trg republike - 04.07.2013

Švercera na liniji 96 sve manje