in

Znate li ko je bio Miladin Zarić po kome nosi naziv mala ulica u Borči

Dugo godina, o Miladinu Zariću se ćutalo. Njegovo ime nije smelo da se pomene ni u serijalu „Povratak otpisanih“, a ovaj veliki čovek i heroj je zbog ideoloških zabluda gurnuti u zaborav.

Beogradski učitelj Miladin Zarić je pod kišom metaka 1944. godine uspeo da deminira Savski most, koji su Nemci prilikom povlačenja nameravali da poruše.

Na podvig učitelja Miladina Zarića, koji je 20. oktobra 1944. godine istrčao iz svog stana, kroz jaku nemačku vatru i razminirao Savski most, sprečivši njegovo rušenje, danas nas podsećaju dve spomen ploče i jedna mala ulica u Borči koja nosi njegovo ime.

Čitalac Radiša Pajkić, u rubrici „Među nama“ u “Politici“ 23. marta 1976. godine obaveštava da je preminuo Miladin Zarić, za koga piše da je bio „običan mali čovek, a veliki patriota i junak. Sam je spasao najvažniji most od Atine do Berlina. Bez ičijeg upustva i podstreka stavio je glavu u torbu i krenuo“.

Još tada je Pajkić predložio i podizanje spomen tabli, što je učinjeno povodom sedamdesete godišnjice oslobodjenja Beograda. Na zgradi u Karađorđevoj 69 postavljena je spomen ploča u čast učitelja Miladina Zarića.

Ista spomen ploča koju je postavila Opština Savski venac ubrzo je postala meta birokratskih okršaja i sujeta jer, uprava Grada Beograda je tražila da se ista ukloni jer nisu bile izdate adekvatne dozvole za njeno postavljanje.

Za svoje zasluge, Zarić je, odmah po završetku Drugog svetskog rata, dobio veći broj jugoslovenskih i stranih odlikovanja i drugih priznanja, ali i pored toga postao je politički nepoželjan.

Zato je jedno vreme posle rata morao je da uhlebljenje potraži van Beograda i to u Kovilju, Užicu i rodnom Kosjeriću.

Razlog bio ideološki jer se, kao predsednik Trećeg reona Grada Beograda Zarić usprotivo nepravdama koje donosi nacionalizacija privatne imovine.

Komunističkim vlastima je smetalo i što je Zarić u javnim nastupima uporno pominjao da je učestvovao , kao rezervni oficir, u Balkanskim ratovima, kada je deminirao most na reci Šemnici kod Bitolja, kao i u Prvom svetskom ratu, tokom kog je preživeo povlačenje preko Albanije.

Za zasluge u tim ratovima dobio je zlatni i srebrni Orden za hrabrost „Miloš Obilić“, Krst kralja Petra prvog i Albansku spomenicu.

Zarić potom uspeo da dobije učiteljski posao prvo u tadašnjem beogradskom selu Žarkovu, da bi pred penziju bio vraćen u školu „Janko Veselinović“ na Dorćolu.

Dve godine nakon Zarićeve smrti, 1978, njegov podvig je jedini put ekranizovan, doduše indirektno uz puno ideoloških podmetanja.

U pretposlednjoj epizodi TV serije „Povratak otpisanih“, po imenu „Most“, lik zasnovan na Zariću, Zaharije S. Jovanović (koga glumi Nikola Milić) spasava Stari savski most presecanjem žica detonatora, preduhitrivši tako glavne junake serije koji imaju istu nameru.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

U naselju Vrbovski ponovo bačen otrov namenjen psima

U naselju Reva deca pešače potpuno neosvetljenim ulicama