in

Znam za jedan grad, zove se Beograd

Znam za jedan grad, zove se Beograd - jul 2013
Znam za jedan grad, zove se Beograd - jul 2013

Beograd je naš grad. Grad užurbanog ritma, haotičan, pun kontrasta. Slažem se, nije Rim ni Pariz ili London ali što bi rekao Momo Kapor „Beograd je niskobudžetni Njujork“.

Neće Vas oduševiti odličnom infrastrukturom ali je evidentno da će vas inspirisati duhom prošlih vekova.
Podsetimo se kako su novinari  New York Times-a doživeli naš grad:

Danas, grad je preplavljen suprotnostima i kulturom: s jedne strane šljunkovit, siv i sirov, a sa druge spokojan, kaldrmast i tih. U isto vreme je mesto za kuliranje, kao i za uzbuđenja.”

No, godine loše reputacije ostale su za nama. Danas čak i stranci uviđaju ono što su ovde svi oduvek znali i osećali –  Beograd dominira! Zaboravite slike razaranja ratom devedesetih, današnji Beograd je srdačan, uzbudljiv i raznolik. Zaronimo dublje u beogradski život i spoznajmo grad kroz letnja dešavanja i atrakcije, neka uzbuđenje i kuliranje budu lajtmotiv.

Beogradska letnja škola 2013 (01.-27.jul)

Beogradska letnja škola 2013 (01.-27.jul)Belgrade Summer School je internacionalna letnja škola jezika koja će se održati od 01.-27. jula u organizaciji Fonda za Međunarodnu Komunikaciju i podršku Turističke organizacije Beograda. I ove godine primarni cilj jeste promocija srpskog jezika i istorijske i kulturne baštine. Pošto jezik predstavlja osnovno sredstvo komunikacije, škola daje mogućnost prevazilaženja jezičkih barijera, razvijanje međunarodne komunikacije. Beograd polako ali sigurno postaje nezaobilazni obrazovni i kulturno-turistički centar jugoistočne Evrope.

 

Belef 2013 (do 15.jula)

Belef 2013 (do 15.jula)Beogradski letnji festival, Belef pod slobanom “Diši. Ne diši” biće održan od 21. juna do 15 jula. Belef će posetiocima pokloniti 25 letnjih dana ispunjenih festivalima, festivalskim produkcijama koje obuhvataju četiri celine: muziku, film, igru i vizuelnu umetnost. Cilj festivala je podizanje svesti građana o ekologiji. Većina programa biće održana u dvorištu V Beogradske gimnazije. Svi programi su besplatni.

Leto na Gardošu (8.jul-26.avgust)

Leto na Gardošu (8.jul-26.avgust)Ovogodišnja dvanaesta po redu kulturno-zabavna manifestacija „Leto na Gardošu 2013“ na Letnjoj pozornici na Gardošu počinje 8. jula i traje do 26. avgusta uz bogat i raznovrstan repertoar. Nedeljom i ponedeljkom su predstave za decu od 20:30 – ulaz za decu je slobodan, dok je za pratioce cena 150 dinara. Sreda, petak i subota od 21: 00 su rezervisani za komedije, kabare, koncerte.
Ulaznice će se prodavati na prodajnim mestima EVENTIM-a i jedan sat pre početka programa na blagajni Letnje scene Gardoš.

 

Naxi plaža (do 15.jula) Ušće Shopping centar

Naxi plaža (do 15.jula) Ušće Shopping centarNaxi plaža je najveći letnji projekat u Beogradu započet još 2010. godine. Svake godine Beograđanima se pruža mogućnost da svoje leto provedu na improvizovanoj plaži. Bogat muzički, sportski, umetnički sadržaj, programi modnog, estetskog karaktera i niz interesantnih aktivnosti očekuje sve posetioce svakog dana, sedam dana u nedelji od 10 do 22 časa. Pravi pesak, prava plaža i ovog leta su ispred UŠĆE Shopping centra na čak 12 hiljada kvadratinih metara.

Ambijent kao u najpopularnijim svetskim letovalištima, uz baldahine, suncobrane, ležaljke i najbolju muziku Naxi radija dočaraće pravu letnju zabavu.

 

Živeo život (do 31.jula)

Živeo život (do 31.jula)Živeo život je izložba koncipirana tako da omogući posetiocima da period običnog čoveka u SFRJ, dožive svim čulima putem autentičnih eksponata, audio i video instalacija, 3D projekcijama, scenografijama. Zbog svog obima postavke, izložba je podeljena u dva dela. Prvi deo se održava od 04. juna-31. jula. Dok će drugi deo biti organizovan od 20.09 do 31.12 u prostoru Galerije Robne kuće „Beograd“.

Ukolilo želite da se setite stare Juge, ustajanja u 6h, pranja zuba domaćom pastom, korišćenja „Putralon“ losiona, vremena kad smo vozili „Fiću“, čitali magazin Start, išli u Trst da šopingujemo, kampovali bez para, radovali se državnim praznicima, obavezno posetite izložbu jer se nećete pokajati.

 

Vrata Beograda kao i srce, duša su širom otvorena za sve posetioce koji žele da zarone u naš bogati svet istorije i kulture, atrakcije i dešavanja. Mi Vas pozivamo da osetite, iskusite kao i procenite da li je Beograd zaista skriveni dragulj Istočne Evrope. Sve u svemu, šta god radili, gde god bili, jedno je sigurno – u Beogradu vam ne može biti dosadno jer svuda, u svakom ćošku, u svakom sokaku pulsira snažno srce Beograda.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Vozač bez dozvole izazvao udes na Zrenjaninskom putu pa pobegao - 03.07.2013

    Vozač bez dozvole izazvao udes na Zrenjaninskom putu pa pobegao

    Zakucao se u banderu na Pančevačkom mostu - 07.07.2013

    Zakucao se u banderu na Pančevačkom mostu