in

Most Zemun – Borča je dokaz dobrih odnosa Kine i Srbije

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Kine poslednjih godina su sve bolji, a zajednički projekti doprineće većem ekonomskom razvoju Srbije.

Dobri odnosi će doprineti i boljitku građana Srbije, izjavila je u intervjuu za kinesku TV Peking ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Vlada Srbije je otvorena za svaki dalji vid partnerskog odnosa na Kinom. Želimo da dobre odnose dalje produbljujemo, jer to nama mnogo znači“, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da dve zemlje ne sarađuju samo u oblasti investicija, već više od toga, i navela primer da u zajedničkim infrastrukturnim projektima kao što je izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta, kineski inženjeri pomažu stručnjacima iz Srbije.

„Naši inženjeri imaju priliku da uče jer iz Kine nam stižu i nove tehnologije, što je za Srbiju dobro“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, koliko su odnosi Srbije i Kine dobri mogu da vide i građani, pre svega na završenim zajedničkim projektima poput mosta Zemun-Borča, koji po završetku, kako je rekla, nije samo otvorio tranzitni koridor, već je podstakao i otvaranje kompanija u neposrednoj blizini.

Ona je podsetila da su u Rigi nedavno s kineskim partnerima potpisani sporazumi vredni 734 miliona evra.

„Na osnovu jednog od tih sporazuma uskoro počinje izgradnja pruge Beograd-Budimpešta. Predsednici i premijeri Srbije i Kine istakli su da je to strateški cilj. Presrećni smo što i Kina ima isti osećaj za taj projekat. To je od ogromnog značaja, a po njegovoj realizaciji, Srbija će pokazati da jeste tranzitni koridor regiona“, rekla je Mihajlović.

Srbija je potpisala ugovor sa kineskim kompanijama o izgradnji deonice auto-puta Surčin-Obrenovac, kao i za obilaznicu oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka.

U tim poslovima domaće firme učestvovaće sa blizu 50 odsto, kako u samoj gradnji, tako i u korišćenju proizvoda iz Srbije, podsetilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: B92

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Spremite se za gužvu: Čukanje i pokvaren kamion na Pančevcu

Izložba „Tvrđave“ u prostorijama biblioteke u Borči