in

Zbog velikog broja obolelih GZZJZ prijavio epidemiju gripa Batutu

Gradski zavod za javno zdravlje danas će prijaviti epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje „Batut“, jer je tokom prošle nedelje u prestonici registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 24.348 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za osam odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

Dece obolele od respiratornih infekcija uzrasta od jedne do četiri godine bilo je 4.132, dok je najviše obolelih bilo u populaciji od pet do 19 godina – njih čak 10.413, što u procentima iznosi 42,7 odsto. Pacijenata od 20 do 64 godine bilo je 7.405, a najstarijih sugrađana 2.398 – kaže epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju GZZJZ.

Iako je raspust počeo ove nedelje, prethodne su školske klupe bile poluprazne jer je veliki broj dece odsustvovao zbog gripa. Naime, u odnosu na period pre dve nedelje, prethodne je broj obolelih od oboljenja sličnih gripu bio 2,2 puta veći.

Što se tiče oboljenja sličnih gripu registrovano je 1.707 obolelih, što je 2,2 puta veći broj u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina – 66,9 odsto – dodaje lekarka Garotić Ilić.

Ona je još ranije pojasnila da prijava epidemije ne znači i proglašenje epidemije, te da proglašenje epidemije na nivou Srbije radi Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta „Batut“.

Mi smo epidemiju prijavili Institutu „Batut“, a proglašenje ide kada je epidemija od većeg epidemiološkog i javno-zdravstvenog značaja. Tada epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta „Batut“ – precizirala je ona.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Opština uručila bebi kolica roditeljima najmlađih Palilulaca

    I sutra se nastavljaju isključenja vode zbog radova u Borči