Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Zbog nove droge mladić iz Borče u teškom stanju

u Hronika od
Tara – T2

Suboteks (buprenorfin) je lek koji se koristi za lečenje zavisnika i trebalo bi da pomognu u “skidanju” sa heroina. Ipak, tableta buprenorfina, u narko slengu poznata kao “bup”, stvara daleko jaču zavisnost od opijata koji treba da suzbije.

Iako lek služi za lečenje od zavisnosti, mladi u Srbiji danas ovakve lekove sve češće koriste kao opijate. Koliko lek može da bude opasan ukoliko se zloupotrebi najbolje pokazuje slučaj tridesetdvogodišnjeg muškarca iz Borče koji je u petak u kritičnom stanju primljen u bolnicu zbog predoziranja ovim “lekom”.

Ne samo što je u bolnicu dovezen sa slabim pulsom i bez svesti, već zbog specifičnosti droge koju je koristio nije reagovao ni na terapiju koja se inače daje zavisnicima koji se predoziraju.

Zanimljivo:  Da li ga prepoznajete? Pretpostavlja se da je pljačkao žene i na levoj obali

Mladić je umesto heroina koristio “lek” suboteks. Iako je njegova prava namena pomoć u “skidanju” sa teških opijata i ublažavanje apstinencijalne krize, zavisnici ga često zloupotrebljavaju i koriste kao drogu.

I dok kod heroina kriza traje od pet do sedam dana i moguće je skinuti se “na suvo“, kod nepravilnog korišćenja suboteksa kriza traje mesec dana i bez medicinske pomoći, skidanje je nemoguće.

Narkomani tabletice ovog leka najčešće izdrobe, pa ih ubrizgavaju u venu, na isti način kao i heroin. Neki ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani, koji su zvanično na terapiji odvikavanja, drogiraju istim lekovima koji bi trebalo od droge da ih izleče. 

Zanimljivo:  Srednjoškolci pritekli u pomoć starijem čoveku u Borči

Simptomi predoziranja suboteksom si izgubljenost, slabost, hladna koža, sužene zenice, nesvestica, slab puls, kao i plitko disanje koje može na trenutke i da prestane.

Izvor: Tanjug; Foto: Ilustracija

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Hronika

Idi na Vrh