in

Zbog nove droge mladić iz Borče u teškom stanju

Suboteks (buprenorfin) je lek koji se koristi za lečenje zavisnika i trebalo bi da pomognu u „skidanju“ sa heroina. Ipak, tableta buprenorfina, u narko slengu poznata kao „bup“, stvara daleko jaču zavisnost od opijata koji treba da suzbije.

Iako lek služi za lečenje od zavisnosti, mladi u Srbiji danas ovakve lekove sve češće koriste kao opijate. Koliko lek može da bude opasan ukoliko se zloupotrebi najbolje pokazuje slučaj tridesetdvogodišnjeg muškarca iz Borče koji je u petak u kritičnom stanju primljen u bolnicu zbog predoziranja ovim „lekom“.

Ne samo što je u bolnicu dovezen sa slabim pulsom i bez svesti, već zbog specifičnosti droge koju je koristio nije reagovao ni na terapiju koja se inače daje zavisnicima koji se predoziraju.

Mladić je umesto heroina koristio „lek“ suboteks. Iako je njegova prava namena pomoć u „skidanju“ sa teških opijata i ublažavanje apstinencijalne krize, zavisnici ga često zloupotrebljavaju i koriste kao drogu.

I dok kod heroina kriza traje od pet do sedam dana i moguće je skinuti se „na suvo“, kod nepravilnog korišćenja suboteksa kriza traje mesec dana i bez medicinske pomoći, skidanje je nemoguće.

Narkomani tabletice ovog leka najčešće izdrobe, pa ih ubrizgavaju u venu, na isti način kao i heroin. Neki ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani, koji su zvanično na terapiji odvikavanja, drogiraju istim lekovima koji bi trebalo od droge da ih izleče. 

Simptomi predoziranja suboteksom si izgubljenost, slabost, hladna koža, sužene zenice, nesvestica, slab puls, kao i plitko disanje koje može na trenutke i da prestane.

Izvor: Tanjug; Foto: Ilustracija

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Borči

    Sugrađani upozoravaju, sve više pljački na levoj obali