in

Za novu vozačku na Paliluli se čeka najmanje sat vremena

Poslednji rok za zamenu starih, papirnih vozačkih dozvola je 10. jun. Iako je zamena bila moguća u poslednjih nekoliko godina, dosta je i onih građana koji su sačekali poslednji trenutak, pa su se u pojedinim policijskim stanicama stvorili redovi u kojima se čeka i duže od sat vremena.

Najviše strpljenja potrebno je u stanicama na Starom gradu i na Vračaru, gde se u redu za zamenu dozvola čeka u proseku po sat vremena, a u određenim periodima dana, i duže. Slična situacija je i u policijskim stanicama Palilula, Voždovac, Grocka.

– Velike su gužve, stanica je jedva prohodna. Čeka se sigurno duže od sat vremena – kažu u Pollicijskoj stanici Palilula.

Koliko novca i šta je potrebno

Uopšteno je da se vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja produžava tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola. Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja prethodne podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.

Međutim, sada pošto ističe rok važenja starih dozvola svi građani su dužni da izvade nove vozačke dozvole.

Nova vozačka dozvola košta 1.576 dinara (plus provizija u banci ili pošti) i može da se izvadi na dva načina, odlaskom u policijsku stanicu gde se predaje zahtev, ili putem E-uprave, ali iskjučivo uz čipovanu ličnu kartu.

Za izdavanje je potrebno sledeće:

  1. vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu;
  2. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole koje nije starije od šest meseci (dokaz treba priložiti ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, odnosno ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života);
  3. važeću ličnu kartu na uvid;
  4. dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole;

Po želji možete doneti i jednu fotografiju 50×50 mm u analognom obliku, ako ne donesete sliku onda će vas slikati u policijskoj stanici ili iskoristiti sliku iz arhive npr. kad ste se slikali za ličnu kartu.

Ko je izvadio na vreme može biti srećan, ko nije moraće u red.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Pomozimo našem Filipu Fići Kujundžiću!

Glasaj da „Sremac“ osvoji informatički kabinet!