in

Volite se, bez obzira na to da li slavite „Dan zaljubljenih“

Dan zaljubljenih 2013
Dan zaljubljenih 2013

Dan zaljubljenih, koji se obeležava na dan svetog Valentina, u zapadnom svetu je dan kada se daruju partneri, šalju ljubavne poruke, čine sitne ljubavne vradžbine… oni bogatiji ljubav pokazuju i dokazuju skupocenim nakitom, automobilom ili krstarenjem oko sveta.

Materijalni moment su najbolje iskoristili trgovci koji su od ovog datuma napravili najveću komercijalnu pomamu. Pritisak medija da se po svaku cenu 14. februar bude ili se makar ponaša zaljubljeno, stigao je i kod nas, pa je Sveti Trifun promovisan u zaštitnika zaljubljenih. Zato vredi znati ponešto o svecima koji su sinonim za najlepšu, „jednogodišnju“ emociju!

Ko je bio sveti Trifun, a ko sveti Valentin? Da li je Dan zaljubljenih praznik iskrene ljubavi ili nametnuta komercijalna pomama?

Sveti Trifun , mučenik i zaštitnik ljubavi

Pravoslavci danas slave Svetog Trifuna, praznik svih vinara i vinogradara.Sveti Trifun rođen je u Frigiji u trećem veku, a Bog ga je obdario čudotvornim isceliteljskim moćima. Legenda kaže da je izlečio I Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je bolovala od neizlečive bolesti. Car ga je bogato nagradio, ali je on blago razdelio siromašnima. Za vreme rimskog cara Decija, zapovednik oblasti u kojoj je živeo sveti Trifun saznao je da on leči bolesne I pozvao ga tražeći od njega da se odrekne svoje vere. Međutim, iako veoma mlad I okrutno mučen, sveti Trifun je ostao veran Hristovoj nauci.

Odlučeno je da mu se odseče glava, ali kad je dželat zamahnuo mačem, Trifun je izmučen pao na zemlju I izdahnuo 1. februara po starom ili 14. februara po novom kalendaru. Smatra se zaštitnikom vinograda. Veruje se da će, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, godina će biti rodna, a ako je vedro – sledi sušna I nerodna godina. Takođe se veruje da ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i ljubav kod ljudi.

Sveti Valentin, zaljubljeni sveštenik

Za Valentina jedna legenda kaže da je bio sveštenik u trećem veku nove ere u Rimu, u vreme imperatora Klaudijusa II, koji je zabranio ratnicima da se žene, smatrajući da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Valentin je tajno venčavao, pa je dospeo u zatvor I osuđen na smrt. U zatvoru se zaljubio u ćerku čuvara, kojoj je slao ljubavne poruke, a ona ga posećivala sve dok nije pogubljen. Po drugom tumačenju, sveštenik Valentin je pomogao hrišćanima da pobegnu iz rimskih zatvori i zbog toga je pogubljen 14. Februara 269. godine nove ere.

Valentinovim po glavi – najveća komercijalna pomama veka!

Dan zaljubljenih 2013Dan zaljubljenih je precenjen. Postoji obaveza da svom partneru kupite poklon tog 14. februara. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite, smatraće vas dosadnim i neromantičnim. Tako da, nemate nekog izbora, kupujte poklone dok vas džepovi ne zabole. Da, pokloni za Dan zaljubljenih su svake godine manje-više isti. Jastuk u obliku srca, čokolada u kutiji u obliku srca, plišane mede koje drže, pogodite šta – srce!

Dan zaljubljenih poziva na obećanje da ćete partnera voleti zauvek. Međutim, u ovom brzom i savremenom svetu, ni vi sami ne verujete u to. Veoma često partneri se zaklinju na večnu ljubav na Dan zaljubljenih, a koliko već sutra ta obećanja su prekršena.

Dan zaljubljenih nije državni praznik. Škole, kancelarije i firme rade normalno za Dan zaljubljenih. Nećete dobiti slobodan dan na poslu da biste dan ljubavi proveli sa voljenom osobom. Šta onda slavite?!
Moj savet je da zaboravite na ovaj “ ljubavni jednogodišnji praznik” jer ako je ljubavi iskrena I prava, ona postoji svih 365 dana u godini. Romantičari kažu da je ljubav osobena upravo po tome što ne traži ništa već se nesebično daruje. Zato, radite na svojoj vezi svakodnevno i obradujte voljenu osobu, prijatelje i sve koje volite sitnicam koje život tvore. I ne gledajte koji će dan to biti.

Ako već moramo da praznujemo „Dan zaljubljenih“, glasamo da se uvede „Dan usamljenih“ pa da možemo da biramo.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zemljište pristupnih saobraćajnica mosta Borča-Zemun

Izgradnja pristupnih saobraćajnica mosta Borča-Zemun pod znakom pitanja

Saobracajna-nesreca-na-Zrenjaninskom-putu-poginuo

Mladić poginuo pretičući kolonu kod Kovilova