in

Vlasnik kafane u Krnjači pozvao Vučića na oproštajni ručak pre rušenja kafane

Vlasnik kafane „Kod Badže” u Krnjači Ivan Bašović pozvao je predsednika Vlade Aleksandra Vučića na poslednji ručak u ovom objektu, jer smatra da samo on može da spreči rušenje restorana, koji se, kako kaže, ni kriv ni dužan našao na trasi puta za most Zemun-Borča.

Bašović poziva i goste da se uz roštilj i pečenje oproste od kafane koja će 9. decembra, posle 20 godina rada, biti sravnjena sa zemljom. Prihvata situaciju da će put tuda proći, ali od države traži da ga adekvatno obešteti.

„Meni je ovo sve u životu. Borio sam se, 20 godina radio da nešto stvorim, a sad kažu ‘Nemaš ništa'“, žali se Ivan Bašović. „Tu sam gradio penziju, izdržavao porodicu, a sad mi uzimaju život.“

Bašović je kafanu podigao na svom zemljištu kada je, prema tadašnjem detaljnom regulacionom planu, to bila industrijska zona. Iako je tražio, kako kaže, zbog ćutanja administracije, nije dobio građevinsku dozvolu. Kasnije je u svim talasima legalizacije predavao zahteve kako bi objekat na kraju i uknjižio. Međutim, nikada nijedan pismeni odgovor nije pristigao na njegovu adresu. Jedino je dobijao usmene zahteve da za legalizaciju određenim ljudima plati 50.000 evra.

Problem nastaje kada je grad 2010. doneo novi plan prema kojem baš preko Bašovićevog restorana treba da prođe obilaznica. Dve godine kasnije dobija i rešenje da mu je legalizacija odbijena. Posle višegodišnjeg suđenja, Upravni sud presuđuje protiv Bašovića.

U međuvremenu, doneta je i odluka o eksproprijaciji zemljišta, ali 890 kvadrata objekata (započeo i izgradnju motela) nije vrednovano, jer ne postoje.

„Konstatovani su u zemljišnim knjigama, ali država ih ne vidi, da ih ne bi morala isplatiti“, priča Bašović za Novosti. „Dali su mi smešnu ponudu za zemljište, sa kojom ne mogu ništa da pokrenem. Srušiću sve objekte, ali će ovde biti brdo cigala i da vidim kako će da ih pomere sa moje zemlje. Svestan sam ja da država na kraju sve može silom, ali sudski spor oko nadoknade, kočiće ceo projekat izgradnje saobraćajnice.“

Izvor: Novosti

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kada će zvanično biti otvoren most Zemun Borča - 2014

    SPECIJAL: Kada će zvanično biti otvoren most Zemun-Borča

    Koje linije će nas prevoziti preko novog mosta - 2014

    SPECIJAL: Koje linije će nas prevoziti preko Pupinovog mosta