in

Vesić upozorio na mafiju koja lažira ujede pasa zbog odšteta

Zbog ujeda pasa lutalica grad je u poslednjih pet godina isplatio više od 393 miliona dinara na ime pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnanja. Suma koja se možda mogla preusmeriti u opremanje škola, domova zdravlja ili sličnih institucija nestala je zahvaljujući gorućem gradskom problemu –  problemu napuštenih životinja. 

Iznosi koji se isplaćuju građanima na osnovu vansudskih poravnanja za naknadu nematerijalne štete zavise prevashodno od stepena same povrede. Prosečna visina naknade štete za ujed nevlasničkih pasa u vansudskom poravnanju iznosi oko 25.000 dinara. Kod povreda koje su kvalifikovane kao teške telesne povrede, a koje su na sreću izuzetno retke, visina naknade štete je primereno viša.

Dešava se međutim da slučaj stigne i do suda, kakva je bila situacija i jednog našeg sugrađanina.

Kada me je ujeo pas lutalica otišao sam u dom zdravlja, a odatle na Infektivnu kliniku. Tamo su mi slikali ranu, uzeli uzorke krvi kako bi proverili da mi životinja nije prenela neku infekciju, a zatim su mi dali ce-de sa tim dokazima, kako bih mogao da podnesem tužbu. Ubrzo su se javili i iz „Veterine Beograd”. Po mom opisu lokacije i samog psa, oni su ga prepoznali i uhvatili – prepričava ovaj sugrađanin.

Po hvatanju životinje, kažu iz Sekretarijata za komunalne poslove, utvrđuje se njegov vlasnički status. To se radi na osnovu prepoznavanja od strane žrtve i utvrđivanja da li je pas čipovan ili nije.

Ako pas ima čip, njegovim očitavanjem i proverom u Registru pasa i mačaka može se doći do podataka o vlasniku životinje. U tom slučaju, odgovornost sa grada prelazi na vlasnika. Praksa, međutim, potvrđuje da je za najveći broj povreda odgovorna životinja lutalica.

Pred gradskim pravobranilaštvom grada Beograda u poslednjih pet godina našlo se 1.449 tužbi zbog ujeda pasa „beskućnika“, a prošle godine tabak je presavilo 515 građana. Prosečna suma po presudi je 60.000 dinara bez parničnih troškova, a kako navode iz Pravobranilaštva, najveći dosuđeni iznos bio je oko 150.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ipak je skeptičan i tvrdi da statistike i podaci o novcu koji je isplaćen ne otkrivaju baš celu istinu. On je pre nekoliko dana upozorio da u Beogradu, ali i u drugim gradovima u zemlji, postoji „organizovana mafija koja se bavi lažiranim ujedima pasa“.

Kako kaže Vesić, kada se pogledaju pojedinačni slučajevi, vidi se da su to isti advokati, sudije, navodne žrtve. Zvuči bizarno, ali pojedinci imaju vilice pasa koje drže u zamrzivačima. S obzirom na to da je reč o istim ljudima, jasno je da su organizovani i ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti šta se dešava.

Vesić je manipulatorima zapretio i da će se zbog ovog problema inicirati izmena zakonskih propisa, i dodao da će se grad ubuduće osigurati kod osiguravajućih društava. Osiguravajuća društva će utvrđivati šta se tačno desilo i to će biti jedna od kratkoročnih mera kako ne bi odlazile pare iz budžeta, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Foto: Ilustracija

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Promocija četvrte knjige našeg sugrađanina Bore Živaljevića

Predstojećeg vikenda besplatno odnošenje kabastog smeća