in

Učenici „Sremca“ napravili izložbu u čast Mihajla Pupina

Učenici "Sremca" napravili izložbu u čast Mihajla Pupina

Učenici osmog razreda su osmislili izložbu u čast velikog srpskog i svetskog naučnika Mihajla Pupina i tako obeležili jubilej 100 godina od pronalska Pupinovih kalemova.

Pomenuta izložba ima cilj da istakne značaj i veličinu naučnika, pronalazača, profesora i vrsnog državnika kakav je bio naš Mihajlo Pupin. Državljanin Austrougarske, Amerike i građanin sveta, ali na prvom mestu, ono što je uvek isticao, Srbin i pravoslavac, koji je svoje bogatstvo zavetovao i ostavio svom rodu.

Mihajlo Idvorski Pupin rođen u Idvoru, 9. oktobar 1854 preminuo u Njujorku, 12. mart 1935. je bio srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD.

Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Pupin je 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ (ukoliko vas zanima elektronsku knjigu možete preuzeti ovde).

Učenici "Sremca" napravili izložbu u čast Mihajla Pupina

Nastavnica istorije Jelica Pendić sa svojim osmacima je u holu škole priredila izložbu posvećenu našem istaknutom naučniku. Sve čestitke.

Preporuka

U Istorijskom muzeju Srbije od 24. septembra do 15. februara traje izložba „Pupin – od fizike do duhovne realnosti“ koja je atraktivna zbog upotrebe moderne tehnologije. Svaki segment izložbe je interaktivan. Prostorne instalacije dočaravaju Pupinovo doba, a posetioci ih aktiviraju svojim prisustvom. Na samom ulasku vas dočekuje Mihailo Pupin koji ustaje iz jedne velike knjige – kada je otvorite projektuje se njegova slika i čujete kako vas poziva na izložbu. Zato obavezno posetite pomenutu izložbu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Totalni kolaps u Borči zbog lančanog sudara kod Malog Zbega - 2015

Totalni kolaps u Borči zbog lančanog sudara kod Malog Zbega

Volvo snimio reklamu kod Pančevačkog mosta (VIDEO)

Volvo snimio reklamu kod Pančevačkog mosta (VIDEO)