Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Učenici "Sremca" napravili izložbu u čast Mihajla Pupina

Učenici “Sremca” napravili izložbu u čast Mihajla Pupina

u Dešavanja od
Cicak – Rancevi 25%

Učenici osmog razreda su osmislili izložbu u čast velikog srpskog i svetskog naučnika Mihajla Pupina i tako obeležili jubilej 100 godina od pronalska Pupinovih kalemova.

Pomenuta izložba ima cilj da istakne značaj i veličinu naučnika, pronalazača, profesora i vrsnog državnika kakav je bio naš Mihajlo Pupin. Državljanin Austrougarske, Amerike i građanin sveta, ali na prvom mestu, ono što je uvek isticao, Srbin i pravoslavac, koji je svoje bogatstvo zavetovao i ostavio svom rodu.

Mihajlo Idvorski Pupin rođen u Idvoru, 9. oktobar 1854 preminuo u Njujorku, 12. mart 1935. je bio srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD.

Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Pupin je 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ (ukoliko vas zanima elektronsku knjigu možete preuzeti ovde).

  Saobraćajna nesreća na Zrenjaninskom putu kod "Putnika"

Učenici "Sremca" napravili izložbu u čast Mihajla Pupina

Nastavnica istorije Jelica Pendić sa svojim osmacima je u holu škole priredila izložbu posvećenu našem istaknutom naučniku. Sve čestitke.

Preporuka

U Istorijskom muzeju Srbije od 24. septembra do 15. februara traje izložba “Pupin – od fizike do duhovne realnosti” koja je atraktivna zbog upotrebe moderne tehnologije. Svaki segment izložbe je interaktivan. Prostorne instalacije dočaravaju Pupinovo doba, a posetioci ih aktiviraju svojim prisustvom. Na samom ulasku vas dočekuje Mihailo Pupin koji ustaje iz jedne velike knjige – kada je otvorite projektuje se njegova slika i čujete kako vas poziva na izložbu. Zato obavezno posetite pomenutu izložbu.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Dešavanja

Idi na Vrh