Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

U “Sremcu”: 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja

u Kultura od

Povodom velokog jubileja koji se obeležava ove godine – 800 godina od dobijanja kraljevske krune od rimskog pape, čime je Stefan Nemanjić postao prvi srpski kralj.

Kao i još većeg jubileja kojim se obeležava 940 godina od krunisanja Mihaila, dukljanskog kralja, za kralja svih srpskih zemalja- učenici šestog razreda su napravili izložbu koju su tokom februara i marta izložili u holu škole.

U realizaciji izložbe imali su veliku podršku i pomoć nastavnica istorije, Mirjane Milošević i Jelice Pendić.

Prvi srpski kralj zvanično i nezvanično

Krunisanje se dogodilo 1217. godine u manastiru Žiča kada je poseban legat pape Honorija III krunisao Stefana Nemanjića.

Time je kraljevska titula prešla iz Duklje u Rašku, formalno time preselivši centar srpskih srednjevekovnih zemalja iz današnje Crne Gore na teritoriju današnje jugozapadne Republike Srbije.

Zanimljivo:  Vojislav Đukić iz Borče ponovo prvak u letenju motornim zmajem

Iako se obično kaže da smo to postali 1217. godine kada je Stefan Prvovenčani, sin velikog župana Stefana Nemanje, primio krunu iz Rima i postao kralj.

Srbija je prvi put postala kraljevina 1077. godine kada je Duklja (današnja Crna Gora) bila središte srpskih zemalja i kada je iz Rima kraljevsku krunu i titulu primio Mihailo Vojisavljević.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Kultura

Idi na Vrh