U "Sremcu": 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja - www.lobi-info.rs

U „Sremcu“: 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja

1 minut za čitanje

Povodom velokog jubileja koji se obeležava ove godine – 800 godina od dobijanja kraljevske krune od rimskog pape, čime je Stefan Nemanjić postao prvi srpski kralj.

Kao i još većeg jubileja kojim se obeležava 940 godina od krunisanja Mihaila, dukljanskog kralja, za kralja svih srpskih zemalja- učenici šestog razreda su napravili izložbu koju su tokom februara i marta izložili u holu škole.

U realizaciji izložbe imali su veliku podršku i pomoć nastavnica istorije, Mirjane Milošević i Jelice Pendić.

Prvi srpski kralj zvanično i nezvanično

Krunisanje se dogodilo 1217. godine u manastiru Žiča kada je poseban legat pape Honorija III krunisao Stefana Nemanjića.

Time je kraljevska titula prešla iz Duklje u Rašku, formalno time preselivši centar srpskih srednjevekovnih zemalja iz današnje Crne Gore na teritoriju današnje jugozapadne Republike Srbije.

Iako se obično kaže da smo to postali 1217. godine kada je Stefan Prvovenčani, sin velikog župana Stefana Nemanje, primio krunu iz Rima i postao kralj.

Srbija je prvi put postala kraljevina 1077. godine kada je Duklja (današnja Crna Gora) bila središte srpskih zemalja i kada je iz Rima kraljevsku krunu i titulu primio Mihailo Vojisavljević.

Leave a Reply

Prethodna priča

Niko nije nadležan za divlju pijacu u parkiću u Borči

Sledaća priča

Nova opcija plaćanja javnog gradskog prevoza

Poslednje od Kultura