Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

U “Sremcu”: 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja

u Kultura od
Cicak – Rancevi 25%

Povodom velokog jubileja koji se obeležava ove godine – 800 godina od dobijanja kraljevske krune od rimskog pape, čime je Stefan Nemanjić postao prvi srpski kralj.

Kao i još većeg jubileja kojim se obeležava 940 godina od krunisanja Mihaila, dukljanskog kralja, za kralja svih srpskih zemalja- učenici šestog razreda su napravili izložbu koju su tokom februara i marta izložili u holu škole.

U realizaciji izložbe imali su veliku podršku i pomoć nastavnica istorije, Mirjane Milošević i Jelice Pendić.

Prvi srpski kralj zvanično i nezvanično

Krunisanje se dogodilo 1217. godine u manastiru Žiča kada je poseban legat pape Honorija III krunisao Stefana Nemanjića.

Time je kraljevska titula prešla iz Duklje u Rašku, formalno time preselivši centar srpskih srednjevekovnih zemalja iz današnje Crne Gore na teritoriju današnje jugozapadne Republike Srbije.

  Uspeli smo! Sremac dobija informatički kabinet

Iako se obično kaže da smo to postali 1217. godine kada je Stefan Prvovenčani, sin velikog župana Stefana Nemanje, primio krunu iz Rima i postao kralj.

Srbija je prvi put postala kraljevina 1077. godine kada je Duklja (današnja Crna Gora) bila središte srpskih zemalja i kada je iz Rima kraljevsku krunu i titulu primio Mihailo Vojisavljević.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Kultura

Idi na Vrh