in

U sredu sedam aviona nadleće levu obalu

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju će 12. i 13. jula, od 5 do 9 časova izvoditi akciju suzbijanja odraslih formi komaraca iz aviona na sedam opština. Akcija će biti sprovedena ukoliko to vremenski uslovi dozvole.

Prekosutra će se iz sedam aviona prskati 14.000 hektara na teritoriji leve obale Dunava u Beogradu i Obrenovcu.

Komarci će se prskati preparatom „DELTASECT 1,2 ULV“ koji se koristi za suzbijanje odraslih formi komaraca. Ovaj preparat je upisan kao biocidni proizvod u Privremenu listu biocidnih proizvoda za dostavljanje tehničkog dosijea rešenjem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Namenjen je za suzbijanje odraslih jedinki komaraca u otvorenom prostoru i to primenom sa zemlje iz uređaja za termalno zamagljivanje, kao i primenom iz vazduha, prskanjem iz aviona.

Mole se pčelari da preduzmu potrebne zaštitne mere, da zatvore košnice ili ih privremeno presele. Preparat koji će se koristiti za suzbijanje komaraca iz aviona deluje pet sati posle izvršenog tretmana.

Na levoj obali nema zabeleženih slučaja

Virus groznice Zapadnog Nila je izolovan iz jedinki komaraca uzetih na Makišu, Umci, Ostružnici, ali i u Pančevu.

– Još nema podataka za levu obalu Dunava, gde se svake godine takođe registruje virus groznice Zapadnog Nila i gde je koncentracija diviljih ptica i komaraca velika. Zaražene ptice nose taj virus, a komarci ga dobijaju kada ujedu ptice, pa ga prenose na ljude i još neke sisare. Pitanje je dana kada će u priobalju reka, bara, jezera u Srbiji takođe biti registrovano prisustvo zaraženih insekata – rekao je izvor Blica.

On dodaje da je virus groznice Zapadnog Nila baš u ovo vreme bio očekivan u Srbiji jer se već pet godina, otkako je ta tropska bolest zbog promene klimatskih uslova postala domaća, javlja u julu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Kada će se obaviti avionsko zaprašivanje komaraca i krpelja na Levoj obali Dunava a naročito u naseljima Blok Braće Marić i Blok Branka Momira koji su najugroženiji

Dva udesa u suprotnom smeru na obilaznici u roku od 12 sati (VIDEO)

Novi Dom zdravlja u Borči dogodine