in

U Poljoprivrednoj školi u Krnjači uskoro izgradnja prvog organskog staklenika

Poljoprivredna škola „Beograd“, prva će u Srbiji početi da proizvodi organski rasad povrća. Na školskom gazdinstvu u Krnjači, na proleće će početi izgradnja prvog organskog staklenika površine 160 metara kvadratanih, zahvaljujući donaciji Rotari kluba „Beograd“.

Osim što će budući poljoprivredni tehničari imati praktičnu nastavu, škola će moći organske sadnice da plasira na tržište, jer je reč o proizvodnji koja je izuzetno popularna poslednjih godina.

Prema rečima Dragana Filipovića, direktora škole, da bi se neko bavio organskom proizvodnjom potrebno je da ispuni veoma stroge kriterijume. Prve tri godine rade se stroge kontrole, nakon čega se dobija i trajni sertifikat kojim se praktično daje „zeleno svetlo“ za buduću proizvodnju.

– I nastavnici će proći posebnu obuku, koju će im držati profesor dr Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – objašnjava Filipović. – Ulazni deo staklenika biće učionica, a planiran je i poseban prostor za smeštaj alata, pošto se u organskoj proizvodnji moraju ispoštovati posebna pravila u korišćenju. Za početak planiramo da posadimo paradajz i krastavac. Pošto nema korišćenja pesticida, na svaki treći rasad dolazi kadifica, koja treba da ih zaštiti od raznih štetočina.

Direktor Poljoprivredne škole Beograd

Filipović ističe da je plan škole da se organski rasadi uzgajaju u plastenicima koji postoje na školskoj ekonomiji. Na taj način škola bi trebalo da postane prvi „organski centar za rasade“ u Srbiji.

– Naši učenici već imaju predmet organska proizvodnja, a izgradnjom staklenika će imati priliku da sve ono što uče na nastavi, praktično vide i primene – naglašava direktor za Novosti. – Organske rasade koje đaci budu proizveli na našem imanju, moći ćemo da plasiramo i dalje na tržište, pošto se u Srbiji niko ne bavi proizvodnjom rasada na ovaj način.

Savremeni sisem za zalivanje u voćnjaku

Na školskom gazdinstvu postoje plastenici površine 2.000 kvadrata u kojima se uzgajaju – spanać, blitva, crni i beli luk, tikvice, plavi patlidžan, paprika, krastavac… Voćnjak je površine 1.000 kvadrata sa savremenim sistemom za zalivanje. Cilj nastave je da učenici isprate ceo proces, od setve semena do branja plodova, tako da su u voćnjaku zasađene sorte koje sazrevaju na jesen. Isto je i sa povrćem.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    „Teško je reći zbogom“, besplatna predstava u CK „Vlada Divljan“

    Bivši učenik PKB škole otkriva lekove i osvaja zlatne medalje u boksu