in

U Borči umesto deponije sugrađani grade eko-dvorištance

Stanovnici Borče odlučni su da od jedne ulice na levoj obali Dunava, koja je do sada bila ruglo, naprave „ulicu kulture“. Na kraju te ulice je obdanište, prekoputa se nalazi deponija, a rasveta godinama ne radi. 

Zato su rešili da nešto promene – u saradnji sa opštinom deponija se uklanja, sadi se cveće i gradi eko-dvorištance.

Nikola Bulj iz Borče

Borčanin Nikola Bulj kaže da je ideja nastala iz osnovne potrebe meštana ovog beogradskog naselja da žive „kao sav normalan svet“.

Borča važi za ruglo grada Beograda i mi želimo to da promenimo – rekao je Bulj i poručio da bi svako trebalo prvo da počisti svoje dvorište a onda da se obraća nadležnim službama.

Ističe da će ova ulica postati „ulica kulutre“, koja će predstavljati prostor uređeniji u odnosu na ovo što je sada. Nada se da će eko-dvorištance do kraja godine zasijati punim sjajem, a zvanično otvaranje očekuje se na proleće.

Na 10 metara od nas je obdanište. Mi želimo da promenimo svest dece o tom okruženju. Eko-dvorištance je prvi ekološki kulturni centar, gde će se svakog vikenda održavati ekološki festivali na kojima ćemo objašnjavati kako se proizvodi organska hrana, šta su solarni paneli, kako funkcionišu… – naveo je Nikola Bulj.

Ovakvom akcijom meštani Borče šalju lepu poruku – da su promene itekako moguće kada je na delu sloga, ali i isti cilj, a to je zdrava okolina. Inače, samo 100 potpisa dovoljno je da se pokrene javna rasprava o rešavanju problema u nekoj zajednici.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sugrađani upozoravaju na džeparoše u Borči

    Tokom vikenda dva udesa u Borči: Jedno vozilo na krovu, drugo u rupi