in

U Beogradu je sezona alergija već u punom jeku

Osobama koje pate od alergija na polen počinje period koji im najgore pada, i tako sve do kraja leta, ali su naredne dve nedelje naročite problemtičena za one koji su alergični na cvetanje breza. Koncetracije ovog alergena trenutno su u crvenoj, najjačoj zoni, i tako će biti i u narednom periodu.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, trenutno se pored breze, beleže i visoke koncentracije polena jasena, javora, vrbe, topole, a uskoro će krenuti polen oraha i duda, koji takođe, spadaju u velike alergene.

Koncentracije breze tokom protekle nedelje, samo u Beogradu, bila je 951 polenovo zrno po metru kvadratnom, dok je normalna referentna vrednost samo 30 polenovih zrna.

Smatra se da preko te granica od 30, kod alergičnih osobe kreću simptomi alergije. Sa druge strane, breza na Zalatiboru mnogo kasnije počinje da emituje polen, pa je tako za čitavu nedelju izmereno samo 17 polenovih zrna po metru kvadratnom. – objašnjava Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena.

Kalendar alergenih polena

Ona objašnjava da se mogu javiti unakrsne reakcije zbog više alergena, što može pogoršati kliničku sliku osoba koje su alergične na polen. Oni koji žele da tačno provere kolika je koncentracija polena u vazduhu u gradu u kome žive, to mogu pogledati OVDE.

Svake godine sve više alergičnih

Alergijski rinitis spada u najčešće hronične bolesti u svetu. Procenjuje se da 10 do 30 odsto populacije pati od ove bolesti sa tendencijom rasta u poslednjih nekoliko godina. U Evropi oko 60 odsto ljudi ima alergijski rinitis, a od toga 77 odsto nije dijagnostikovano. U Srbiji ne postoje tačni podaci, ali pretpostavlja se da je slično kao u svetu, a možda i gore.

Simptomi

Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istovetnim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem očiju, radi se o alergijskoj kijavici i alergijskom konjunktivitisu.

Alergo test putem kožnih proba

Alergije najčešće izazivaju polen leske, jove, topole, vrbe, belog jasena i breze. Ovakva reakcija organizma po pravilu nije opasna, ali je veoma neprijatna i nepovoljno utiče na kvalitet života. Alergije su opasne tek ako prerastu u alergijsku astmu.

Kako da pomognete sebi

 • Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija.
 • Takođe tada veš ne bi trebalo da se suši napolju.
 • Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima.
 • Ukoliko neko nosi kontaktna sočiva, ne bi bilo loše da se malo odmori od njih dok traje sezona polena.
 • Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen koji može da se donese spolja.
 • Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad krenu da svrbe.
 • Nos može da se ispira fiziološkim rastvorom.

Lečenje

Kada je koncentracija alergena visoka, kao što je sada, ljudima se preporučuje da uzimaju lekove koji će smanjiti ili sprečiti alergijske reakcije organizma.

Lekovi ne leče samu bolest, već samo njene manifestacije koje nastaju u kontaktu sa alergenom, tačnije, dovode samo do poboljšanja trenutnog stanja. Lek za potpuno izlečenje alergije ne postoji u klasičnoj medicini.

Stručnjaci upozoravaju da osobe koje imaju tegobe ne smeju same da se leče, nego treba da se obrate lekarima koji će utvrditi da li su simptomi alergijske prirode ili je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, koje su slične.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Saobraćajna policija od danas sprovodi strogu kontrolu

  Parkić nesrećne sudbine dočekao „šišanje“