in

OooOoo

Blizanci iz OŠ „Rade Drainac” iz Borče osvojili drugo mesto na takmičenju „Škole za 21. vek“

Njihov „Solarni pokretni sistem“ ponudio moguće rešenje povećanja efikasnosti solarnih ploča i povećanje proizvodnje električne energije

Na četvrtom takmičenju u programiranju koji organizuje Britanski savet, u okviru programa „Škole za 21. vek“, đaci iz beogradskih osnovnih škola imali su priliku da pokažu na koji način su, uz primenu mikrobit uređaja, rešili probleme iz svog okruženja.

Osnovna škola „Rade Drainac“ iz Borče zauzela je drugo mesto sa svojim projektom „Solarni pokretni sistem“ koji pokušava da ponudi moguće rešenje povećanja efikasnosti solarnih ploča i na taj način poveća proizvodnju električne energije.

Osnovu školu predstavljali su učenici Milan i Luka Petković, učenici odeljenja 7-7.

Pandemija koronavirusa i aktuelno zagađenje vazduha u našoj zemlji inspirisalo je đake iz Osnovne škole „Đura Jakšić” iz Rakovice da pobedničkim projektom Pametna učionica sa detekcijom zagađenja vazduha pokažu kako se mogu pratiti uslovi za održavanje nastave usled pandemije.

Kao i kako se može pratiti kontrola temperature, nivo osvetljenja u učionici uz postavljen alarm za slučaj potresa i detektovati nivo zagađenja vazduha.

Đaci OŠ „Jelena Ćetković” su zauzeli treće mesto a njihov projekat se bavio povećanjem bezbednosti i čuvanja lične imovine dece i njihovih porodica.

Beogradski đaci su ove usvojene veštine i znanja usmerili na rešavanje izazova iz neposrednog okruženja.

Uprkos pandemiji i online nastavi, učenici su uz podršku svojih nastavnika pokazali snalažljivost i posvećenost prilikom osmišljavanja i realizovanja različitih inovativnih projekata.

Kako bi se osigurala bezbednost svih učesnika, proces prijave i samo takmičenje održani su onlajn, 25.11.2021. godine. Odabrano je 12 najboljih timova koji su prezentovali svoje projekte žiriju.

Učesnicima takmičenja u programiranju obratili su se Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dominik Otvej, zamenik direktora misije Britanske ambasade u Beogradu i Piter Braun, direktor programa za Srbiju i Zapadni Balkan.

Da bi dodatno podstakli razvoj ovih veština kod osnovaca i poboljšali sveukupnu digitalnu pismenost, Britanski savet i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva su školama u našoj zemlji i regionu donirali više od 93.000 mikrobit uređaja, organizovali preko 20 takmičenja u programiranju, i zajedno sa 17.000 nastavnika i direktora osnovali 1820 sekcija za programiranje.

U aprilu ih očekuje nacionalno takmičenje na nivou Srbije.

Bravo Milane i Luka

 

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Labudovi na Vizelju u Borči su gladi! Evo sa čim treba da ih hranite

Jovičić optužen da je po legalizaciji uzimao mito od 10 do 60 hiljada evra