in

SUGRAĐANI OPREZ! Česte svađe sa preprodavcima drva u Borči

Približava se kraj leta i samim tim počinje ozbiljna priprema za predstojeću grejnu sezonu jer početak jeseni donosi hladnije vreme.

Cena ogreva je tokom proleća bila najniža, ali mnogi tad nisu razmišljali o grejanju, već gde će na letovanje ove godine.

Na mnogim stovarištima u ponudi su drva po ceni oko 6.000 dinara po metru kubnom bez sečenja i cepanja, dok je tona peleta od bukve oko 26.000 dinara, a cena uglja zavisi od vrste.

Prodavci ističu da su dobro snabdeveni domaćim, ali i pojedinim uvoznim vrstama uglja. Najtraženiji su svakako „banovići“, koji koštaju 13.800 dinara po toni, dok je sušena „kolubara“ 12.450, a sušeni „vreoci“ staju 13.000 dinara za tonu.

Kupci se najčešće odlučuju za domaći sušeni ugalj jer dobro gori i greje, pa se sirova „kolubara“ može kupiti i po ceni od 8.000 za tonu, „kovin“ po ceni od 8.600, a „kostolac“ za 9.000 dinara. Visokokalorični ogrev, poput ruskog uglja, znatno je skuplji, pa je za tonu neophodno izdvojiti i 19.500 dinara.

Pelet se može pazariti na skoro svim stovarištima, ali prodavci ističu da će cene biti veće kako se zima bude približavala.

Zagrevanje doma na pelet kod građana je popularno zbog cene i lake upotrebe. Zbog transporta, pakuje se u džakove od po 15 kilograma. Da bi se kuća od 100 kvadratnih metara grejala tokom sezone, potrebno je od dve do tri tone peleta.

Na stovarištima napominju da ovih dana kupci uglavnom pazare drva više nego ugalj. Cena po kubnom metru za bukvu i hrast je 5.600 dinara bez seče, dok je sa sečom viša za 400 dinara.

Međutim, naše sugrađane ne brine samo cena ogreva, već da li će za svoj teško stečeni novac dobiti ono što su platili tj. da metar drva bude metar drva. Evo nedavnih situacija sa prodavcima drva u Borči…

Nije ista cena na kamionu i na zemlji

Sugrađanin Dragan nam se nedavno obratio sa primedbama na račun prodavaca drva kod Maxija. Naime, on je otišao tamo kako bi se raspitao o ceni, ali je ostao zatečen.

Na upit koja je cena, nekoliko njih su rekli da je 5.000 dinara bez sečenja. Dobro, rekoh, da li se drva mogu izmeriti, upitah ih. Ma može kažu svi uglas, nikakav problem, izmerićemo ovde na kamionu, nikakav problem, kazu oni – piše naš sugrađanin.

Na Draganov komentar da ne želi da mere na kamionu već na zemlji, kako on kaže nisam pošteno ni završio rečenicu, a svi prodavci uglas 6.500 dinara.

– Eto građani čisto da znate, na 5 metara drva izmerenih na kamionu ukradu vam 1 metar – zaključio je Dragan.

Sugrađanin je bio sa majkom koja nakon pomenute situacije reagovala tako što je počela da im govori „Sram vas bilo, lopovi jedni“, a oni ništa nisu prokomentarisali već su se samo sklanjali od njih dok je sugrađanin smirivao svoju maju.

Kada metar, nije metar

Drugi sugrađanin T.K. je imao problem upravo u svom dvorištu i zbog toga nas je kontaktirao kako bi vas upozorili na sumnjive prodavce.

On ima sličnu priču, a to je da prodavci ne dozvoljavaju da izmerite karoseriju kamiona na kojoj su drva, da nose dva metra u džepovima i očigledno kradu pred vašim očima.

Slika pronađenog lažnog metra u šapcu

– Pre dve nedelje sam imao slučaj kod mene u dvorištu. Posle dobre svađe sa njima, rekao sam im da napuste dvorišta, nakon čega je bilo povuci – potegni i cena pade sa 6.000 dinara na 5.000 i minus metar drva – kaže naš sugrađanin.

Na osnovu navedenog, savetujemo vam da budete oprezni prilikom kupovine ogreva za grejanje i da to činite na proverenim mesta, kako posle ne bi imali probleme i situacije koje smo vam upravo preneli.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Ne vidim zastto kupujete od tih likova kod maxija kad imate Srbija sume i mozete direktno od njih kupovati. Cak vam daju koji metar vise i kazu vam koja je klasa. Ako je druga klasa cena je manja. Metar kod njih kosta 3600 din. Vec 5 godina kupujem od Srbija suma

U Kotežu zaplenjena švercovana roba vredna 900.000

Sportski centar Kovilovo dobio novi menadžment