in ,

Stupio na snagu novi zakon o zaštiti od zaraznih bolesti

Danas u 14.00 časova stupila su na snagu Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što je pravni okvir za nove mere koje će se sprovoditi.

Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv Kovid19 u Srbiji mogla da bude obavezna, možemo li biti kažnjavani za nepoštovanje mera i slično.

Obavezna vakcinacija

Jedna od najvažnijih novina jeste mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Ova vanredna imunizacija moži že da se naredi aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije.

Nove kazne

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena, što je 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica.

Ali primena kazni će biti efikasnija jer će nadležni pored sanitarne i komunalna inspekcija biti i milicija, što važi i za fizička i za pravna lica.

Zakon propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu vakcinaciju u slučaju da bude uvedena.

Kućna izolacija i karantin

Novi zakon definiše da je kućna izolacija mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelim od zarazne bolesti.

Odnosi se na one kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti.

Ovu meru će ubuduće propisivati specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, o ćemu će morati da obavesti epidemioologa koji je nadležan za određenu teritoriju.

Meru karantina u kućnim uslovima propisivaće specijalista epidemiologije nadležnog zavoda.

Definisano je da je ovo mera kojom se ograničava sloboda kretanja zdravim licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima zaraženim od zarazne bolesti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

I posle desetine prijava Drenik zagađuje kanal u Krnjači

Kamenovan Beovoz na železničkoj stanici u Krnjači