in

Stanovnici Malog Zbega uplašeni zbog bazne stanice

Stanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne stanice 26.1.2015.

Stanovnici Malog Zbega ukazali su nam na svoju zabrinutost zbog postavljanja bazne stanice mobilne telefonije na samom početku njihovog naselja.

Zabrinuti su zbog povećanog  dejstva emisije zračenja, a pojedinci razmišljaju i da se odsele. Smatraju da postavkom predajnika u tako gusto naseljenom delu pored primarnog zdravstvenog  ugrožavanja, takvi objekti mogu uticati i na tržišnu vrednost njihovih kuća.

Svedoci smo naglog razvoja elektronskih uredaja i opreme. Ljudi žive i tehnički uredjaji funkcionišu u sredini u kojoj je elektromagnetna interferencija sve izraženija.

Stanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne stanice 26.1.2015.

Međutim, stručnjaci Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ upozoravaju da nivo zračenja ipak treba proveriti ali takođe navode da građani imaju pravo da traže od operatera izveštaj o izmerenom zračenju.

Stanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne stanice 26.1.2015.

„Nije to od juče ali neverovatno je da se predajnik postavlja u stambenom naselju u blizini vrtića i OŠ ‘Rade Drainac’. Zdravlje naše dece je ugroženo. Taj predajnik je tako blizu dečjeg parka. Želimo da znamo da li je dozvoljena izgradnja na ovoj lokaciji“, rekao nam je sugrađanin iz Malog Zbega.

Stanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne stanice 26.1.2015.

Saznajemo, međutim, da postavljanje predajnika mobilnih operatera u stambene zone ničim nije zabranjeno. Da bi postavio predajnik, mobilnom operateru pre svega treba dozvola vlasnika objekta, zatim se u zavisnosti od snage stanice radi studija procene dejstva na životnu sredinu a poslednji saglasnost daje i Sekretarijat za urbanizam.

Kako navode neka istraživanja, povećana koncentracija elektromagnetne energije u ovom opsegu na ljudima izaziva efekte koji se mogu podeliti u dve osnovne kategorije – toplotne i stimulativne.

Toplotni efekat ogleda se u promeni temperature dela tela izloženog povećanoj koncentraciji elektormagnetnog zračenja.

Stimulativni efekat se ogleda u pojavi nadražaja nervnih mišićnih ćelija što u izvesnim situacijama može izazvati veću razdražljivost i umor, naročito pri dugoj izloženosti velikoj koncentraciji energije.

Stanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne stanice 26.1.2015.Stanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne staniceStanovnici Malog Zbega uplašeni postavkom bazne stanice

Pored toga, postoje i opasnosti od neželjenih emisija čestica poput berilijum-oksida u vazduh i od atmosferskog elektriciteta. Objašnjava se i  da se „nejonizujuće“ zračenje emituje u visinu i da se ovakvi predajnici upravo zbog toga postavljaju na najvišljim zgradama u okolini.

Znamo da se s većim razvojem infrastrukture javlja i potreba za većom pokrivenošću mobilnih operatera pa samim tim leva obala nije izuzetak. Ona ima svoje prednosti koje svakodnevno olakšavaju komunikaciju svima nama.

Stanovnici Malog Zbega želeli su da skrenu pažnju nadležnima da su svesni neophodnosti baznih stanica ali da je potrebno da se one izmeste sa udarnih lokacija.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Muškarac uboden nožem u Padinskoj skeli26.1.2015.

    Muškarac uboden nožem u Padinskoj Skeli

    Igra kodova nakon dugog iščekivanja dolazi u domaće bioskope – 29.januar 2015.

    „Igra kodova“ nakon dugog iščekivanja u domaćim bioskopima