in

SPECIJAL: Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava

Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava - 2014
Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava - 2014

U okviru specijala o novom mostu Zemun-Borča, ovo je prva tema koju smo obradili. Naime, na novom mostu preko Dunava trenutno se izvode završni radovi a među njima je i test opterećenja.

Kako bi se sprovelo test opterećenja tj. izdržljivosti konstrukcije, angažovano je 12 kamiona šlepera koji su sa ukupnim teretom težili preko 360 tona.

Prvo je ispitan smer ka Zemunu a potom je isti postupak izveden u smeru ka levoj obali.

Pod opterećenjem kamiona utvrđuje se kako konstrukcija reaguje na mestima najvećeg naprezanja tj. na sredini između stubova mosta.

Pored vozila, na mostu su se nalazili radnici, stručnjaci iz Instituta CIP i geometri koji su bili raspoređeni duž betonske ograde između kolovoza i pešačke staze.

Testiranjem opterećenja rukovodio je prof. dr Ljubomir Vlajić koji je do sada učestovavao u izgradnji čak 12 mostova na Dunavu.

Posebna pažnja bila je usmerena na testiranje glavnog raspona između stubova 4 i 5 koji su udaljeni neverovatna 172 metra! Upravo su na ovim mestima kamioni zaustavljani kako bi se izvršilo kompletno testiranje.

Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava - 2014

Podsećanja radi, nakon rekonstrukcije, most „Gazela” testiran je sa tri puta više kamiona, odnosno sa 36 kamiona težine po 25 tona, što je ukupno iznosilo skoro 900 tona.

Iako je prvobitno projektovan za 40.000 vozila, brojka je nakon rekonstukcije povećana na čak 200.000 vozila, i otuda je testiranje bilo daleko kompleksnije.

Prema zvaničnim podacima, još nije poznat kapacitet vozila na novom mostu Zemun-Borča.

Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava - 2014 Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava - 2014 Izvršen test opterećenja novog mosta preko Dunava - 2014

Slike: Stanković Vladimir, Zemun

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  SPECIJAL o novom mostu Zemun – Borča - 2014

  SPECIJAL o novom mostu Zemun-Borča

  Kada će zvanično biti otvoren most Zemun Borča - 2014

  SPECIJAL: Kada će zvanično biti otvoren most Zemun-Borča