in

Sa izmenama zakona policija će kažnjavati nenošenje maski

Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora.

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima…

Ovo je omogućeno izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, čime će se obezbediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba.

Do sada su mere mogli da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je toliko malo da je, recimo u Beogradu, u poslednja dva i po meseca radilo svega njih četvoro.

Čim se usvoje izmene zakona kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

To znači, da će onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imati mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori.

Oni će imati praktično ista ovlašćenja koja trenutno imaju republički sanitarni inspektori.

Moći će da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da zatvaraju kafiće, restorane, klubove…

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ogromna saobraćajna gužva od Borče do Petlje Zbeg

    Infostan obezbedio dodatni popust za elektronsko plaćanje