in

Registar obolelih od dijabetesa zaživeo i na Paliluli

Registar obolelih od dijabetesa, odnosno Elektronska knjiga evidencije lica obolelih od dijabetesa, jedna od aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta dijabetološke zdravstvene zaštite u Srbiji, započela je sa primenom u tri beogradska doma zdravlja – Palilula, Zemun i Stari grad.

Nakon prve faze primene Registra, sticanja prvih iskustava, podešavanja i unapređenja, implementacija softvera i primena Registra će uslediti i u ostalim domovima zdravlja u Beogradu, kao i u svim domovima zdravlja u Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo.

Unos podataka u Registar se ostvaruje na primarnom nivou zdravstvene zaštite, u domovima zdravlja, u službama gde se oboleli od dijabetesa dijagnostikuju i leče i u Savetovalištu za dijabetes.

Kreće sa primenom Registar obolelih, jer je to u interesu više od 710.000 naših građana, koji, prema procenama Batuta, boluju od ove bolesti u Srbiji – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema njegovim rečima, Registar, odnosno moderan elektronski sistem evidencije omogućiće nam kontinuirano prikupljanje podataka o dijabetesu kod odraslih osoba, dece i omladine, kao i prevenciji tipa 2 dijabetesa i gestacijskom dijabetesu.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Značajan problem predstavlja i činjenica da približno 39 odsto obolelih nisu svesni svoje bolesti. Približno polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu.

Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. će se povećati više od 50 odsto. Najbrži porast očekuje se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jutros potpuni kolaps na Zrenjanincu i Pančevcu

Večeras opet zastoj na Pančevačkom mostu