in

Rečna policija na malom ostrvu na Dunavu pronašla pse spremane za borbe

Ekipa RTS-a snimila je kadrove opasnih pasa na jednom malom ostrvu na Dunavu. Kadrovi su smimljeni tokom policijskog nadzora kada su pripadnici Rečne polcije reagovali nakon prijave.

Na ovom rečnom ostrvu pronađeno je preko 30 pasa, takozvanih „opasnih rasa“ koje je neko spremao za borbe i čuvao u nehumanim uslovima.

Ovi psi očigledno se obučavaju za međusobne borbe, a o tome govori ring koji je smešten u centralnom delu ostrva. Ovo je drugi boravak ekipe RTS-a u blizini ostrva koje je otkriveno godinu dana ranije i slučaj je prijavljen policiji.

Da bi psi ušli u ring njihov trening je krajnje surov. Psi se izgladnjuju. Onda se dovode neki slabiji psi koje oni napadaju, jednostavno da bi osetili agresiju i krv. Ta agresija se kod njih provocira – navodi Vladimir Terzin, doktor veterinarske medicine.

Obračuni životinja sa ubilačkim instiktom organizuju se na periferiji grada, za iznos od nekoliko desetina hiljada evra. Posle surove borbe rane se saniraju u hiruškoj sali, a više od 80 odsto pasa ugine. Postoje informacije da se ti psi, teško povređeni, jednostavno ni ne leče, nego se odmah eutanaziraju.

Zar nisu lepši ovako?

Ovi psi najčešće nisu čipovani, što je po našem zakonu krivično delo. Za svoje izrabljivače i zlostavljače oni su potrošna roba, nisu kućni ljubimci. U registru koji postoji pri Ministarstvu poljoprivrede uglavnom su registrovani psi koji su kućni ljubimci i koji imaju vlasnike. Ovih nesrećnih pasa u tom registru nema. 

Krivični Zakon je jasan i predviđa zatvorsku kaznu do tri godine i novčanu kaznu za organizatore borbi pasa. Organizatorima je, nažalost, teško ući u trag! U 2016. godini u Srbiji je podneto 423 krivične prijave za ovo krivično delo, ali je poražavajuće da su epilog dobile samo dve prijave.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Besplatna pripremna nastava za osmake sa Palilule

    U „Pioniru“ sledeće nedelje „Trofej Beograda“ u umetničkom klizanju