in ,

Radijatori se verovatno „hlade“ već ove nedelje

Grejna sezona zvanično traje do 15. aprila, ali visoka temperatura vazduha mogla bi da „ohladi“ radijatore već ove nedelje.

Naime, kako se navodi na sajtu JKP „Beogradske elektrane“ grejanje može da se prekine u toku dana u slučajevima više temperature spoljašnjeg vazduha.

Grejanje se prekida kada meteorolozi izmere 15 stepeni Celzijusa i kada taj topli period traje duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada temperatura spadne najmanje na 12 stepeni, ali prekid grejanja ne može biti kraći od četiri sata.

Vremenska progroza za Beograd do kraja nedelje

Imajući u vidu otopljenje u danima koji slede, gotovo da je izvesno da će do takvih prekida i doći. Prema prognozama RHMZ-a, maksimalne temperature do kraja nedelje svakog dana biće iznad 15 stepeni.

Osim toga, isporuka se u grejnom danu ne vrši uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 06.00 i 09.00 sati temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza do kraja grejne sezone

– Takva situacija mogla bi da nas zadesi u subotu, ako jutarnja temperatura bude za jedan stepen viša od progrozirane, što nije isključeno – navode u RHMZ.

Izuzetno, napominje se na sajtu preduzeća, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu.

Podsetimo, grejna sezona počinje 15. oktobra, grejni dan traje od 6.00 do 22.00, a nedeljom od 7.00 do 22.00.

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sajam srednjih škola u CK „Vlada Divljan“

    Očekuje nas Veliki Uskršnji Karneval na Paliluli