Privatnici neće moći da pretpavaju kontejnere namenjene građanima - www.lobi-info.rs

Privatnici neće moći da pretpavaju kontejnere namenjene građanima

3 minuta za čitanje
1

Često smo svedoci toga da su kontejneri pretrpani otpadom koji nije kućni, već potiče iz obližnjih prodavnica, kafića i drugih lokala, a takvu sliku viđali smo u Borči, Krnjači, Kotežu, ali i drugim naseljima na levoj obali.

Iako su privatnici u obavezi da sklope ugovor sa „Čistoćom“ ili nekim drugim operaterom koji će im po planu odvoziti smeće, oni to ne čine. Otpad bacaju u kontejnere i time zauzimaju prostor koji je namenjen za smeće iz stanova.

Baš iz toga razloga JKP „Gradska čistoća“ planira da tokom ove godine, u saradnji sa Gradom, pojača kontrolu odlaganja otpada iz ugostiteljskih i drugih preduzetničkih objekata.

Većom kontrolom onoga što privrednici odlažu u kontejnere za komunalni otpad, stvoriće se uslovi da se posebno fakturiše usluga redovnog deponovanja kućnog smeća, a posebno neopasnog industrijskog – navodi se u planu ovog preduzeća.

Koja vrsta otpada i kojim intenzitetom će se to smeće sakupljati od privrednih subjekata uređivaće se posebnim ugovorima.

Kako objašnjavaju u JKP „Gradska čistoća“, ovakva mogućnost postoji i sada, ali nema kontrole i veoma je mali broj privatnika i preduzetnika koji ovu obavezu poštuju.

Frizerski saloni, na primer, u kontejnere bacaju tube od farbe, restorani masnoću, ulja, staklorezačke radnje staklo, a to je sve industrijski otpad. 

Pošto će se pooštriti kontrola, moraće da sklope ugovor. Mi ćemo se potruditi da damo povoljniju ponudu, ali mogu da sklope ugovore i sa drugim partnerima. Samim tim što će od oktobra naš privredni partner kontrolisati šta završi na deponiji, moraće da se uredi proces odlaganja i odvoženja smeća – kažu u „Čistoći“

Osim što građani jednom mesečno mogu pored kontejnera da odlože kabasto smeće, pa da ga ekipe „Gradske čistoće“ odvezu, ovo gradsko preduzeće planira da izgradi i centar za komunalni kabasti otpad.

Na taj način bi se stvorili uslovi za ispunjenje zakonske obaveze da Grad obezbedi prostor na kojem građani mogu da odlažu otpad koji je nastao u domaćinstvima, ali koji ne može da se odlaže na deponiju, poput nameštaja, baterija, akumulatora.

1 Comment

  1. Ja imam prodavnicu u Krnjači, i plaćam posebno odnošenje smeća kao pravno lice 1360 dinara mesečno. Nikada niko nije došao da odnese, niti da ponudi odnošenje smeća. Daleko su oni od javnog servisa…

Leave a Reply

Prethodna priča

Veliki broj dece sa visokom temperaturom, evo kako reagovati

Sledaća priča

Za sutra najavljena isključenja vode na levoj obali

Poslednje od Vesti