in

VODA NIJE ZA PIĆE: Preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje!

Gradski Zavod za javno zdravlje izdao je saopšđtenje i smernice za sugrađane koji su pogođeni poplavama na levoj obali kako bi se zaštitilo zdravlje sugrađana iz naših naselja.

Preporuku prenosimo u celosti:

Imajući u vidu obim posledica nastalih nakon velikih količina padavina na delu teritorije grada Beograda, na levoj obali Dunava, kao i obime preduzetih aktivnosti na saanaciji terena i vremenu potrebnom da se sanitarno-higijenski i drugi uslovi dovedu u redovne prilike, a u cilju zaštite zdravlja stanovništva, donosimo meru da iz preventivnih razloga vodu iz mreže beogradskog vodovoda u naseljima Kotež i Borča ne treba koristiti za piće i pripremu hrane.

Voda iz vodovodnog sistema se može koristiti za ostale sanitarno-higijenske potrebe (održavanje higijene tela i prostorija,toalete i dr).

Preko JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i drugih komunalnih službi voda za piće i pripremu hrane će se stanovništvu obezbediti preko autocisterni namenjenih za tu svrhu. Za piće se može se koristiti i voda iz drugih bezbednih izvora kao što su flaširane vode.

Ne koristiti vodu za piće iz individualnih vodnih objekata (bunara) ili česmi sa izvorskim vodama, obzirom da nisu pod stalnim stručnim nadzorom u pogledu laboratorijske kontrole i dezinfekcije vode.

Mera zabrane korišćenja vode za piće će ostati na snazi do uspostavljanja redovnih sanitarno-higijenskih i epidemioloških prilika na ugroženom području.

Stručne službe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd će nastaviti sa vanrednim, pooštrenim epidemiološkim i sanitarno-higijenskim nadzorom na ugroženom području.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

 1. Ova vest je totalno nejasna i neprecizna.
  Nigde nije objavljeno da je utvrđeno da je voda neispravna vec da je ovo preventiva.
  U slobodnom prevodu i razmisljanju to znači da te hemikalije prolaze kroz cevi kojom se transportuje voda za piće gradskog vodovoda. U tom kontekstu ispada da ovu vodu nikada ne bi trebali da pijemo a ne samo sada.
  Da li hemikalije prolaze kroz cevi ili ne?

 2. Ako je ovo tačno, onda je voda za piće iz gradskog vodovoda u Borči neispravna već godinama.

  Da li će gradski oci odgovarati za nemar i nestručnost i sakrivanje informacija od javnosti čime su doveli u opasnost zdravlje 200,000 ljudi na levoj obali Dunava ?

  Da li ovo znači da grad Beograd već duže vreme svesno ugrožava zdravlje građana a da se o tome ćuti ? Ko je za ovo odgovoran ?

Čistoća besplatno odnosi kabasti otpad sa leve obale

Na levu obalu poslato 25 cisterni sa pijaćom vodom