in ,

Predati potpisi peticije za omogućenje večernje šetnje kućnih ljubimaca

psi

Za samo pet dana, od kada je doneta odluka o ukidanju dozvole vlasnicima pasa da 20 minuta šetaju ljubimce tokom policijskog časa, više od 37.000 građana je potpisalo peticiju da im se izlazak omogući.

Potpisi su poslati predsednici Vlade Ani Brnabić, kaže Kristina Urošević iz Udruženja „Srbija u pokretu“, a pridružilo se više od 30 udruženja koja se bave pravima i zaštitom životinja kao i nekoliko veterinarskih ambulanti.

U peticiji navode dva zahteva: ostajanje na snazi ranije donete odluke o večernjem izlasku kućnih ljubimaca i eventualno uvođenje trajanja šetnje od 30 minuta u periodu od 20 do 20:30.

Time bi kućni ljubimci dobili 10 minuta dužu šetnju, a sprečile bi se potencijalne zloupotrebe, jer je jasno propisano od kada do kada je dozvoljeno biti napolju – navodi se u peticiji.

Kristina Urošević, koja je kreirala kampanju, navodi da se svi slažu se da su u ovom momentu najvažniji životi i zdravlje ljudi.

Peticija je i apel svim vlasnicima kućnih ljubimaca da se prilikom izlaska pridržavaju svih mera koje je Vlada propisala. Ne postoji nijedan razlog zašto bi mogućnost zaraze bila veća od 20 do 20:30 nego od 5 do 17 sati – kaže Uroševićeva.

Za ljude koji imaju kućne ljubimce, dodaje, četvoronožni prijatelji su na neki način članovi porodice koji u teškim momentima samoizolacije velikom broju ljudi, naročito onima koji su sami, ali i čitavim porodicama, pomažu da se psihički osećaju bolje i lakše prebrode trenutnu situaciju.

Prvog dana peticije sakupljeno je čak 17.000 potpisa, kaže Kristina Urošević.

Kada smo već kod teme kućni ljubimci, jedno možda saopštenej u domenu rubrike : Verovali ili ne.

Naime, apsurdno je da je do ovoga i moralo da dođe, ali francusko udruženje veterinara upozorilo je da kućne ljubimce, posebno pse i mačke, ne treba dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola jer mogu biti štetna za njih, već je dovoljno oprati im šape vodom i sapunom.

Usred epidemije koronavirusa, mnogi vlasnici životinja su sami preduzele neke opasne inicijative, naveli su veterinari i dodali da se danima na društvenim mrežama pojavljuju fotografije pasa s povredama šapa od pranja deterdžentom, alkoholom, čak i – varikinom.

Veterinari su ponovili da su sapun i šampon sasvim dovoljni, dok su alkohol i druga sredstva za dezinfekciju opasna za životinje koje se ližu i na taj način unose hemikalije u organizam.

Dodali su da i sa životinjama treba držati određenu fizičku distancu, češće prati ruke posle maženja ljubimca i izbegavati bliske kontakte – lizanje ruke ili njuškanje lica.

 

Izvor : Udruženje Srbija u pokretu

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

„Gradske pijace“ omogućiće dostavu voća i povrća na vrata sugrađana

dom učenika palilula

Stigli su rezultati testa na Korona virus smeštenih u Domu učenika na Paliluli