in

Pre dve nedelje Smederevska tvrđava, a sad Rimsko carstvo

Zadivljeni arhitekturom prostranog Rimskog carstva, učenici petih razreda su pravili makete najupečatljivijih građevina antičkog Rima-koloseum i trijumfalne kapije.

Koloseum je bio arena u kojoj su se odigravale bitke gladijatora, a trijumfalne kapije su bile spomenici posvećeni pobedama rimskih careva.

Nastavnica istorije Jelica Pendić i njeni petaci su i ovoga puta svoju kreativnost pokazali na izložbi u holu škole.

Pre samo dve nedelje, 28. aprila, učenici šestih razreda koji su na časovima kod iste nastavnice istorije slušali o kraju srpske srednjovekovne države, napravili su makete tvrđave koju je izgradio despot Đurađ Branković uz pomoć supruge, vizantijske princeze, Irine Kantakuzine.

Despot je po tvrđavi dobio nadimak Smederevac, dok je njegova žena koja je svakodnevno nadgledala radove na tvrđavi i terala ljude da je grade danonoćno, nazvana Prokleta.

Kratka istorija Smederevske tvrđave

Smederevska tvrđava je jedina ravničarska tvrđava u Evropi, a graćena je po uzoru na carigradske bedeme. Nalazi se na prostranoj zaravni na ušću reke Jezave u Dunav.

Podignuta je sa ciljem da bude prestonica zemlje i utvrđeni dvor despota Đurđa Brankovića i da zameni Beograd koji je, nakon smrti despota Stefana 1427. godine, vraćen Mađarima. Građena je uz velike napore i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture.

Tvrđava je trougaone osnove i sastoji se iz Velikog i Malog grada. U prvoj fazi od 1428. godine do 1430. godine podignut je Mali grad, opkoljen sa dve strane Dunavom i Jezavom, dok se sa treće strane nalazio rov ispunjen vodom. Veliki grad podignut je većim delom do 1439. godine, a utvrđen je u periodu od 1444. do 1453. godine.

Turci su osvojili grad 1439. godine, da bi po Segedinskom dogovoru 1444. godine, grad bio vraćen despotu Đurđu. Definitivno pada u Turske ruke 1459. godine, što je ujedno označavalo i pad srpske srednjovekovne države.

Tokom 1480. godine Turci su pojačali ceo grad dodavši tri osmougaone niske topovske kule na uglovima, povezane spoljašnjim nižim bedemom. Veliki i Mali grad imali su ispred spoljnih bedema rovove ispunjene vodom.

Turska vojska napušta Smederevo 1867. godine, kada su ga zajedno sa još šest gradova predali knezu Mihajlu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Svake godine se „kuvamo“, a dve trećine autobusa ima klimu!

    Izmena trasa linija 85, 95, 96 i 105L zbog nastavka radova