in

Postoji 5 uslova da se isključite sa sistema centralnog grejanja

Što zbog visokih naknada, a što zbog toga što su im u maju, uprkos temperaturama od sedam-osam stepeni, radijatori ostali hladni, mnogi sugrađani su revoltirani takvim stanjem pomislili da je rešenje – isključenje sa sistema centralnog grejanja.

Isključenje sa sistema, međutim, nije uopšte tako jednostavan proces, zahteva da ispunite određene uslove i košta. Pa čak i ako se isključite sa sistema, moguće je da ćete morati da plaćate i dalje određenu nadoknadu!

Potrebno je ispuniti pet uslova, a mora se voditi računa i o tome kada se zahtev za isključenje sa sistema daljinskog grejanja podnosi.

1. Saglasnost komšija

Za početak, da bi bilo koji građanin podneo zahtev za isključivanje sa mreže centralnog grejanja, potrebno je da dobije dvotrećinsku saglasnost Skupštine stanara jer je instalacija u zgradi zajednička i postoji mogućnost da nakon isključivanja samo jednog stana, ostali dobiju slabiji protok toplotne energije.

Koliko je ovo težak zadatak najbolje pokazuje podatak da u mnogim zgradama ne uspevaju ni za običan sastanak da prikupe polovinu vlasnika stanova, a ne dve trećine, pa još svi da vam daju saglasnost, iako su svesni da bi zbog toga oni sami mogli da imaju lošije grejanje.

2. Dokaz o vlasništvu

Ukoliko saglasnost ipak ne izostane, preostaje vam lakši deo. Pored pristanka komšija, potrebno je dostaviti i dokaz o vlasništvu stambene jedinice. Vlasnici poslovnih prostora, odnosno lokala, uz zahtev treba da dostave i fotokopiju lične karte, kao i dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu i saglasnost vlasnika ako je podnosilac zahteva zakupac prostora, a pravna lica treba da dostave dokaz o vlasništvu, izvod iz APR-a i PIB.

3. Isplata dugovanja

Potrebno je i da priložite poslednji račun za „Infostan“, odnosno potvrdu da ste platili sve račune za komunalne usluge.

4. Rešenje

Zatim treba da sačekate rešenje o mogućnosti i troškovima isključenja za koje je JKP „Beogradska elektrane“ dužno da dostavi u roku od 30 dana od podnetog zahteva.

Kako saznajemo, bilo je i slučajeva gde je procenjeno da „ne postoje mogućnosti za isključenje“, odnosno da bi taj čin doveo do „nepovratnog gubitka toplotne energije u preostalim stanovima“.

5. Troškovi

Kada je reč o ceni isključenja, ona varira i zavisi od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje. Tako, za ovu uslugu možete platiti između 10.000 i 15.000 dinara.

Oslobađanje od mesečnih troškova

Ako se odlučite za odjavu sa „mreže“ centralnog grejanja, to ipak ne znači da ćete u potpunosti biti oslobođeni od plaćanja istog.

Naime, ukoliko je moguće potpuno isključenje vertikalnih razvoda instalacija za grejanje u stanu, bez ugrožavanja snabdevanja ostalih korisnika u zgradi, korisnici nakon isključenja neće imati mesečni trošak za grejanje.

Ukoliko takav način isključenja nije moguć (ako bude neophodno ostaviti vertikalne instalacije u stanu zbog snabdevanja toplotnom energijom korisnika na višim spratovima) biće definisan procenat mesečnog računa koji će korisnik ubuduće plaćati – objašnjavaju iz JKP „Beogradske elektrane“.

Važno je znati da se zahtev može podnositi isključivo nakon grejne sezone, u periodu između 3. maja i 30. septembra, a ukoliko vlasnik stana ili lokala u nekom trenutku poželi opet da se priključi na sistem centralnog grejanja to može da učini i takvi zahtevi se brzo rešavaju.

Prema podacima iz 2017. godine, sa sistema daljinskog grejanja u Beogradu su isključena 334 stana i 441 poslovni lokal.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Ovih dana očekujem da dođe komisija i da započnemo proceduru isključenja sa gradskom grejanja. Razlozi su verovatno isti kao kod mnogih, preskupa usluga, jednostavno je, ali je tako. Pošto prolazim proceduru, potvrđujem sve što piše u tekstu. Osvrnuo bi se na ovaj deo da se ipak mora platiti neka nadoknada na mesečnom novu jer prolaze cevi vertikale… bilo bi logično da pošto njihve cevi prolaze kroz moje kvadrate na koje ja plaćam porez kompromis bude 1/1, odnosno bez plaćanja, ali ovo je Balkan, logika ovde na stanuje.

    Inače, da li ste znači da ako kušite stan i želite u Elektrodistribuciji prebacite da račun stiže na vaše ime morate da platite taksu od 830 dinara. Dakle, promena od 30 sekundi ukucavanjem novog imena u računaru košta 830 dinara.

    Tako funkcioniše sistem monopola, na žalost većina državnih preduzeća su monopolisti koji nas drže u đžepu i ucenjuju kako hoće u nedostatku alternative.

Nivo Dunava do kraja nedelje dostiže granicu od 5 metara

Uz sugrađane iz Krnjače i migranti čistili smeće