in

Ponovo aktuelna ideja da se do Borče, Novog Beograda ili Obrenovca uvede rečni prevoz

Da li će Beograd posle decenija rasprava ipak dobiti svoj rečni gradski prevoz pokazaće nova studija Gradskog sekretarijata za saobraćaj čija je izrada u toku.

Najzainteresovaniji je Obrenovac koji tvrdi da dnevno ima oko 22.000 putnika koji bi brodom stizali u centar Beograda. Ideja ima i za linije koje spajaju Borču, Novi Beograd i Višnjicu sa Ušćem i centrom grada.

Studija Gradskog sekretarijata za saobraćaj treba da poveže rečni i gradski prevoz kako bi se rasteretile sadašnje linije GSP-a i pružila alternativa putnicima koji žele jeftin, ekološki i atraktivan prevoz.

Centralni hab mogla bi biti obala “Beograda na vodi” odakle bi plovila koja još nisu definisana po kapacitetu mogla da voze za Novi Beograd, Zemun, Višnjicu, Borču ili novobeogradske blokove. Svi terminali morali bi da imaju vezu sa autobuskim ili tramvajskim prevozom sa mogućnošću presedanja.

Sekretar za javni prevoz Beograda Jovica Vasiljević kaže da je ideja da se rečni gradski prevoz integriše u postojeći sistem javnog prevoza.

Treba nam adekvatna studija za uvođenje takvog prevoza, da vidimo kako bismo postojeći sistem integrisali u sistem tarifa javnog prevoza, da sve bude celina, da pruži dodatni kvalitet građanima koji bi izbegli gradske gužve, imali kraće i atraktivnije putovanje – ističe Vasiljević.

Obrenovac u ovom trenutku nudi čak četiri lokacije za ovakav vid prevoza kojim bi, za 20 do 30 minuta, do centra Beograda moglo da se preveze čak 30.000 ljudi.

Može do Zemuna, može do Beton hale. Lastin autobus iz Obrenovca suštinski sada ide na autobusku stanicu u Beogradu, a ovako bi došao u Beton halu koja je odatle manje od kilometra – kaže predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Međutim, malo ko se seća da je Beograd 2008. već imao svoj javni rečni prevoz koji je povezivao novobeogradske blokove i Adu Ciganliju. Ipak, iz finansijskih razloga od njega se ubrzo odustalo.

Neophodno je da budu uređeni pristani koji bi bili prepoznatljivi. Potrebno je da bude uspostavljena bolja veza autobusa i tramvaja koji bi građane dovozili do brodića.Da bi ljudi češće koristili rečni prevoz grad bi trebalo da nabavi nove i brže brodove koji bi smanjili razmak između dve vožnje na desetak minuta – istakao je pre više od jedne decenije Stanko Kantar, tada koordinator za rečni prevoz u Direkciji za javni prevoz.

Danas, desetak godina kasnije, ponovo je aktuelizovana priča o rečnom gradskom prevozu. 

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Ovči došlo do fizičkog sukoba zbog ulične tezge

    Danas i sutra zbog radova bez vode naselja na levoj obali