in

Izgradnja socijalnih stanova u Jabučkom Ritu

Direkcija za građevinsko zemljište pribavila je građevinsku dozvolu za izgradnju socijalnih stanova na lokaciji Jabučki Rit, opština Palilula.

Do kraja juna u ove stanove biće preseljeno 27 romskih porodica iz neformalnog naselja koje od ranije postoji u Novom Beogradu na trasi pristupa Mostu na Adi.

– Za izgradnju dva objekta sa 27 stanova Grad Beograd će izdvojiti 97 miliona dinara, saopšteno je iz Direkcije.

Izgradnja stanova i preseljenje romskih porodica predstavlja završetak aktivnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Direkcije u skladu sa Akcionim planom raseljavanja kojim je utvrđen konačan spisak od 51 porodice a od kojih je 24 već preseljeno u decembru prošle godine u nove socijalne stanove u Orlovskom naselju u Mirijevu.

Akcioni plan raseljavanja uslov je Evropske investicione banke koja je obezbedila kredit za izgradnju socijalnih stanova u okviru projekta izgradnje pristupnih puteva. Pre četiri godine popisane su porodice u neformalnom naselju a Grad Beograd se obavezao da im obezbedi odgovarajući smeštaj.

Od vremena kada su Direkcija i Sekretarijat zaključili spisak porodica koje su zatečene na lokaciji određen broj lica se neovlašćeno naselio u neformalnom naselju pod izgovorom dolaska u posetu popisanim porodicama.

Nažalost, Direkcija i Grad Beograd nemaju pravni osnov da ovim bespravno doseljenim licima obezbede odgovarajući smeštaj zbog čega Direkcija poziva sve domaće i međunarodne organizacije i udruženja građana koji su i do sada pratili realizaciju Akcionog plana raseljavanja da pomognu u uspešnoj realizaciji predstojećeg posla.

– Na osnovu pribavljene građevinske dozvole Direkcija je započela pripreme za izgradnju dva stambena objekta u Jabučkom Ritu kako bi se do kraja juna obezbedilo nesmetano preseljenje 27 romskih porodica sa unapred utvrđenog i usaglašenog spiska, navodi se u saopštenju.

Slika: Ilustracija

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

12 Comments

  1. Posto se drzava vise brine o Romima nego o ostalim gradjanima mozda ce i stari stanovnici Jabuckog imati neke koristi. Mozda ce najzad poboljsati prevoz, otvoriti neke bolje prodavnice, bolju zdravstvenu zastitu. MOZDA. Ali SIGURNO je da ce dobiti vise prljavstine, djubreta, vaski i kriminala.

    • Cuj ti ovo vaske i prljavstine ima vise kodsvakoka ko ne drzi do higijene al dal je to rom ili ne rom do zavisi od ljudi brukkas se sa takvim nepismenim kometarom selanko pa tebi su stale ipred nosa vece deponije otoga gdeces

U Staroj Borči ulična rasveta radi i preko dana (FOTO) - 2015

Stara Borča: Ulična rasveta radi i preko dana (FOTO)

Stanovnici Padinske Skele muku muče sa strujom - 2015

Stanovnici Padinske Skele muku muče sa strujom