in

Planirana izgradnja neprofitnih stanova i u Borči

Takozvani JEFTINI stanovi, čiju izgradnju je najavila država, gradiće se između Poljoprivrednog gazdinstva „7. jul“ i naselja Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu, u Makiškom polju i na levoj obali Dunava u Borči na placevima Poljoprivrednog kombinata Beograd.

Na ovim lokacijama u prestonici bi narednih godina trebalo da se skuće pripadnici Vojske, policije, mladi bračni parovi i naučnici. Vučić je najavio izgradnju dva miliona kvadratnih metara u Srbiji, a građevinci su oberučke prihvatili taj projekat. Ideja o masovnoj stanogradnji dopada se i bankarima.

Prema rečima glavnog gradskog arhitekte Milutina Folića, za ovaj projekat se još rade stručne analize i traži se najekonomičniji model izgradnje.

Razmatraju se lokacije koje nisu u centru grada i na kojima ima smisla zidati neprofitne stanove – kaže Folić.

Stručnjaci ističu da bi jeftini kvadrati morali da se zidaju u onim delovima grada gde već postoji osnovna infrastruktura, kako bi investitor, ali i država imali ekonomsku računicu.

Među bankama, generalno, postoji zainteresovanost za finansiranje ove vrste subvencionisanih kredita. One imaju višak likvidnih sredstava koja bi mogle da plasiraju na dugi rok. Kamatne stope na stambene zajmove sada su više nego povoljne, kreću se oko tri, najviše četiri odsto, s obzirom na to da je stopa euribor, za koji se vezuje cena ovih zajmova, sada ispod nule.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da Vlada Srbije sada ima novca da podrži masovnu stanogradnju i bude njen garant, kao i da za nju ne postoji bolje i mudrije ulaganje.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić veruje da je moguće postići ovako niske cene kvadrata ukoliko gradnja bude tipska. Građevinci bi, kaže, rado prihvatili ovaj projekat, jer bi obezbedio veliki broj novih radnih mesta u našim građevinskim kompanijama, ali i u oblastima kao što je proizvodnja građevinskog materijala, keramike, nameštaja i ostalih delatnosti.

On napominje da bi investitor morao biti oslobođen plaćanja zemljišta, naknada za njegovo uređenje i svih ostalih taksa koje podrazumevaju finansiranje izgradnje infrastrukture.

„Za manje od hiljadu evra po kvadratu se mogu graditi tipski stambeni objekti na periferiji prestonice, i to na najjeftinijim lokacijama, na zemljištu za koje ne bi bile plaćene takse“ objašnjava Rodić. „To bi se moglo nazvati polufabričkom proizvodnjom, kada se grade veliki kompleksi od nekoliko hiljada objekata. Takva tipska gradnja na lokacijama van Beograda bi mogla biti dosta jeftinija od obične.“

Iako ovaj projekat promovišu kao JEFTINE STANOVE, za mnoge naše sugrađane i ovo je nedostižno. Sa druge strane, ako država pokrene izgradnju velikog broja stanova u Borči, moraće da ulaže i u infrastrukturu pa ćemo barem od toga imati neke koristi.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Deo Krnjače danas bez struje

    Labud na putu i humani ljudi u akciji