Pazite šta pišete na društvenim mrežama!

Pazite šta pišete na društvenim mrežama!

u Vesti od
Tara – T2

Zbog navodnog širenja panike za vreme vanrednog stanja, MUP Beograd je pozvao mnoge na informativni razgovor. Saša Janković, zaštitnik građana, ističe da svako ima slobodu da bude kritičan, da bude kritizer, da bude optimista i pesimista, da veruje ili ne veruje, da podržava ili osporava.

Za vreme vanredne situacije, primenjena je cenzura na slobodu izražavanja preko društvenih mreža, mnoge kritike i informacije su povučene iz javno dostupnih sredstava informisanja.

Saša Janković, zaštitnik građana, izrazio je u saopštenju zabrinutost zbog činjenice da građani bivaju pozvani na informativne razgovore zbog navodnog širenja panike koju nikad niko nije primetio, utvrdio, ni zabeležio njene posledice.

„Svako ima slobodu da bude kritičan, da bude kritizer, da bude optimista i pesimista, da veruje ili ne veruje, da podržava ili osporava, da nipodaštava, veliča ili bude ravnodušan, da ćuti ili govori i da stavove i ideje slobodno i javno traži, prima, daje, razmenjuje i širi”, ističe Janković.

Zanimljivo:  Posetite sutra humanitarni koncert za pomoć u lečenju Alekse i Veljka iz Borče

Cenzura je neustavna, a pravo slobode mišljenja i izražavanja je zagarantovano i država ne bi trebalo da troši vreme na kršenje slobode izražavanja.

„Dužni su ne samo da se sami uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napada sa bilo koje strane i da podstiču njeno ostvarivanje. Sloboda izražavanja može biti ograničena samo zakonom propisanim postupkom.

Apel protiv cenzure u Srbiji

Pokret Udruženi građani za Srbiju, organizacije civilnog društva i pojedinci u Srbiji, objavili su juče apel protiv cenzure u Srbiji.

Pazite šta pišete na društvenim mrežama!

Vlast troši vreme i energiju na kršenje slobode izražavanja, napadajući i gaseći internet stranice koje pozivaju na odgovornost”, navedeno je u saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama, 11 osumnjičenih će biti procesuirano u redovnom postupku, dok će za četvoro biti određeno zadržavanje od 48 sati

Zanimljivo:  U nedelju poslednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Borči

Ukoliko dobijete poziv za informativni razgovor u MUP zbog širenja panike preko društvenih mreža, možete se obratiti Pravnoj službi NUNS za pomoć putem mejla pravnapomoc@nuns.rs, i telefonom, na broj 011/3343-255.


1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.