in

Parkić za sport i rekreaciju, ali NE I ZA DECU

Juče smo pisali o jednoj u nizu neobičnih ulica na Borči, čija vest nam je došla direktno od naših čitalaca. Za kratko vreme postala je veoma čitana i navođena, ali tu se ne zaustavljamo.

Nedaleko od nje nalazi se parkić okružen stambenim blokovima ulica Milana Toplice, Mihaila Šolohova i Užičke. Ukratko, jedna od zelenih oaza u samom srcu Borče i rado posećeno mesto lokalnih Borčana bez obzira na starosnu kategoriju.

Pažnjom meštana, trudom lokalne samouprave i sredstima koje je Opština Palilula dodelila za ovu namenu parkić je obnovljen.

Unutar njega može se naći sve što treba ljudskom biću na zelenoj površini. Tu su klupe za starije sugrađane i mlade roditelje sa bebama kao savršeno mesto za odmor i uživanje u atmosferi koju park pruža. Na velikoj poljani nalaze se sadržaji za rekreaciju kao što su sportski tereni, između ostalog za fudbal, košarku i rukomet. Neposredno pored njih instalirana je teretana na otvorenom za razvijanje muskulature Borčana.

Svi ovi sadržaji sa rekvizitima su pre neku godinu obnovljeni i skoro sve starosne grupe dobile prijatno mesto za sebe. Sve, osim jedne – a to su deca.

Plan obnavljanja parka očigledno nije podrazumevao i obnovu dečjeg igrališta što je, složićete se, za svaku pokudu. Umesto da se ulaganje u naše najmlađe sugrađane smatra za prioritet, nasuprot toj logici nadležni su odlučili da ovaj segment preskoče.

Na ovoj prostranoj površini ima dovoljno mesta za još mnogo rekvizita za decu, ali nijedan nije postavljen. Na tom mestu samo nekoliko spravica starih više godina. Među njima su jedna ljuljaška i dve klackalice koje deca zaposedaju po principu „ko prvi, njegovo“.

Okrugli prostor sa peskom i deo oko njega je potpuno zapušten i, umesto peska, većina ovog kruga prekrivena je travom.

Zahvaljujemo Opštini na urađenom u okviru ovog parka, ali i osuđujemo nemar pokazan prema budućim naraštajima koji na ovom mestu uče svoje prve korake ka razvijanju u odrasle ljude i budući stub društva.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

  1. U Borči u neposrednoj blizini škole Jovan Ristić postoji dečje igralište, koje je kombinovano sa sadržajima i za odrasle, međutim, zapazila sam na velikom broju dečjih igrališta u celom gradu, da nigde nema hladovine, ili je drveće jako mlado, predaleko od prostora za igru, ili ga uopšte nema. Kad odvedete dete pre podne u „parkić“, naročito leti, morate ga brzo vratiti kući, jer vas opasno i jako sunce otera sa igrališta. A cilj nam je da deca ne provode vreme pred televizorom ili kompjuterom, već na svežem vazduhu. Kako?

Jazz varijacije u mrkloj pančevačkoj noći

Ka levoj obali preko mosta samo jednom trakom