in

Na Paliluli preko 300 mališana, koji imaju pravo prioriteta, još nije upisano u vrtiće

U beogradskim vrtićima još uvek postoje liste čekanja, ali kako saznajemo, ovaj problem će biti prevaziđen tokom sledeće godine.

Plan je da se preuređenjem učionica i viška prostora u osnovnim školama s manjim brojem učenika, prošire kapaciteti za oko 1.200 mališana predškolskog uzrasta. Subvencionisanjem boravka u privatnim obdaništima, ali i adaptacijom dodatnih poslovnih prostora u opštinama, planirano je da se dodje u situaciju da deca ne ostaju „ispod crte“.

U odnosu na april, kada je na mesto u nekom od beogradskih vrtića čekalo oko 10.000 mališana, lista je drastično „skresana“. Trenutno je neupisano oko 3.500 dece, od koje je oko 2.000 najmlađih koji imaju prednost pri upisu i 70 dece samohranih roditelja.

Oni su prioritet i prvi na spisku za upis, kako se nova mesta budu otvarala – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Od 366 neupisanih mališana na Paliluli, čak 322 je onih iz prioritetnih grupa.

Sa stanovišta roditelja, ni subvencionisanje vrtića nije najbolje rešeno, jer roditelji moraju da isplate punu cenu privatnog vrtića barem prvog meseca. Nažalost, za neke roditelje čak i ova stavka je nedostižna.

Čekanje na refundaciju traje ponekad i duže od mesec dana, mada je veliki broj privatnih vrtića izašao u susret roditeljima, pa oni svoje obaveze izmiruju tek kada prime refundaciju.

Naglašavamo i da čekanje na refundaciju u mnogome zavisi i od ažurnosti prilikom predaje dokumentacije.

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ističe rok za prijavu dece za paketiće u opštini Palilula

    Danas opet bez struje na Levoj Obali