Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Na Paliluli preko 300 mališana, koji imaju pravo prioriteta, još nije upisano u vrtiće

u Društvo od

U beogradskim vrtićima još uvek postoje liste čekanja, ali kako saznajemo, ovaj problem će biti prevaziđen tokom sledeće godine.

Plan je da se preuređenjem učionica i viška prostora u osnovnim školama s manjim brojem učenika, prošire kapaciteti za oko 1.200 mališana predškolskog uzrasta. Subvencionisanjem boravka u privatnim obdaništima, ali i adaptacijom dodatnih poslovnih prostora u opštinama, planirano je da se dodje u situaciju da deca ne ostaju “ispod crte”.

U odnosu na april, kada je na mesto u nekom od beogradskih vrtića čekalo oko 10.000 mališana, lista je drastično “skresana”. Trenutno je neupisano oko 3.500 dece, od koje je oko 2.000 najmlađih koji imaju prednost pri upisu i 70 dece samohranih roditelja.

Oni su prioritet i prvi na spisku za upis, kako se nova mesta budu otvarala – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Od 366 neupisanih mališana na Paliluli, čak 322 je onih iz prioritetnih grupa.

Zanimljivo:  Leva obala najviše pogođena divljom gradnjom i bahatim investitorima

Sa stanovišta roditelja, ni subvencionisanje vrtića nije najbolje rešeno, jer roditelji moraju da isplate punu cenu privatnog vrtića barem prvog meseca. Nažalost, za neke roditelje čak i ova stavka je nedostižna.

Čekanje na refundaciju traje ponekad i duže od mesec dana, mada je veliki broj privatnih vrtića izašao u susret roditeljima, pa oni svoje obaveze izmiruju tek kada prime refundaciju.

Naglašavamo i da čekanje na refundaciju u mnogome zavisi i od ažurnosti prilikom predaje dokumentacije.

 

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Društvo

Idi na Vrh