in ,

Online premijera digitalno restaurisane verzije kultnog filma

davitelj protiv davitelja

U periodu kada najviše vremena provodimo kod kuće kompanija Vip mobile je u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i Centar filmom, svim ljubiteljima domaće kinematografije omogućila da onlajn pogledaju digitalno restaurisanu verziju kultnog filma iz 1984. godine.

 

Digitalno restaurisan film „Davitelj protiv davitelja“ Slobodana Šijana biće premijerno prikazan na Facebook stranici kompanije Vip mobile  u nedelju, 5. aprila u 17 časova.

Zasnovan na priči o „beogradskom davitelju“, scenario za ovaj crnohumorni film u kome se prepliću elementi horora i komedije, pisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan.

Upamćenu po replici „Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola“, radnju filma dočarao je Beograd osamdesetih kroz kameru direktora fotografije Milorada Glušice, kao i muzika koju potpisuje Vuk Kulenović, dok je scenograf Veljko Despotović za ovo delo dobio „Zlatnu Arenu“ za scenografiju na festivalu u Puli 1984. godine.

Pored fenomenalnog Taška Načića koji se pojavljuje u ulozi davitelja Petra Mitića, filmsku ekipu čine, ne manje legendarni glumci, Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper čija je pesma „Bejbi, bejbi“ obeležila ovaj film.

„Davitelj protiv davitelja“, snimljen u produkciji Centar filma, je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Izvor :Kinoteka 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Za poslednja 24 sata potvrđeno novih 111 slučajeva obolelih od COVID 19

pošta

Pojednostavljena procedura podizanja novca starijim građanima