in

Održan drugi po redu protest ispred pekare Roma u Borči

Ni loše vreme, ni kiša nisu sprečili stotine Borčana da se jutros okupe na protestu pod sloganom „Gde nema poštovanja tu nema poslovanja“ ispred pekare „Roma“ u Borči koji je bio zakazan u 10 časova. 

Drugi po redu protest se takođe održao zbog fotografije na društvenim mrežama brata vlasnika pekare Mon Đuraja koji je pokazivao simbol orla.

U prvom skupu koji je održan je bilo oko pedeset sugrađana, uglavnom muškog pola, dok je danas među okupljenima bilo starijih sugrađana, žene i deca.

Dečak i devojčica su u narodnoj nošnji delili slavski kolač i so, dok su se u pozadini na razglasu mogle čuti patriotske pesme.

Ispred pekare su bili i policajci koji su mirno gledali današnji protest koji je prošao bez incidenata, kako su organizatori protesta i zahtevali.

Skupu se obratio sugrađanin Miloš Simović koji je hteo da objasni da skupom žele da stave tačku na „medijsku halabuku“.

– Nikoga ne mrzimo, što nikada i nismo. U Borči žive ljudi raznih nacionalnosti i nikada nije postojao problem do ovog događaja. Ruka prijateljstva sa naše strane je povučena, jer nismo očekivali da nas neko na ovaj način ugrožava – rekao je on.

I dodaje, da bi trebalo da bude sramota svakoga ko ih je nazvao ultradesničarima i divljacima.

– Pokazali smo kroz vekove kako negujemo komšijske odnose, ali nikada nikome nećemo dozvoliti da ugrozi ljudsko dostojanstvo i naš nacionalni ponos i identitet bilo koje nacionalnosti da je. Nećemo se prodavati za tepsiju vrućeg bureka – poručio Miloš.

Na kraju govora podvukao je da okupljeni neće više kupovati u pekari „Roma“, te da će Kosovo i Metohija ostati srpski.

Nakon toga su okupljeni sugrađani krenuli u „protestnu šetnju“ do druge pekare čiji je vlasnik takođe Mon Đuraj.

U Borči je na mnogim banderama bio zalepljen plakat kojim je najavljivan ovaj skup, a na kojem je i sporna fotografija Florima, brata od vlasnika i slogan „Gde nema poštovanja, nema ni poslovanja“.

Okupljeni su nosili transparente, pokazujući tri prsta, noseći šajkače, dok su mnogi aplaudirali deci koja nose srpske zastave.

Nakon „protestne šetnje“ do druge pekare, ogranizatori su se zahvalili okupljenima čime je protest završen.

Foto: Nikola K., Uroš N., Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Najbolji svetski stonoteniseri do sutra igraju u Kovilovu

    U Krnjači samo hitni slučajevi zbog manjka lekara