in

Od danas naglo zahlađenje, uticaće čak i na najzdravije osobe

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas očekuje nagla promena vremena i jako zahlađenje, praćeno olujnim severozapadnim vetrom.

Za samo 24 sata temperatura će drastično pasti, umesto sunca imaćemo olujni vetar, a u mnogim krajevima Srbije i sneg, pa se postavlja sasvim normalno pitanje – kako preživeti ovakav temperaturni šok?

Svi hronični bolesnici, ali i oni koji nisu bolesni, trebalo bi narednih dana da povedu više računa o svom zdravlju jer je sve više prehlada i virusa karakterističnih za ovaj period, kao i ovako nagle promene vremena.

Kako kaže, posebno bi trebalo da se paze astmatičari i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara.

Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove, iako njima generealno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperature takođe smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim.

Jača hrana sada uopšte ne odgovara onima koji su već bolesni, kao i astmatičarima i dijabetičarima. Onima koji su već bolesni preporučuje se zdravija i laganija ishrana i što više čajeva, dok oni zdraviji mogu jesti povrće i voće, i meso, proteine, naravno.

Ukoliko dođe do naglog zahlađenja, i kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, razdražljivosti, reume, skakanja pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

U narednih sedam dana biće osetno hladnije, dok se početkom naredne sedmice očekuje postepen porast temperature.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

I sutra se nastavljaju isključenja vode zbog radova u Borči

Navijači iz Padinske i Borče muralima podržali pravoslavni narod Crne Gore