in ,

Novosti u vezi male mature i upisa na fakultete

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je  da su uvedene novine i da će mala matura za učenike osnovnih škola biti poludigitalna.

Proba male mature je, kako kaže, služila samo za proveru i nju je uradilo 66.000 đaka.

„Mala matura će imati pretfazu, učenici su imali testove zatvorenog tipa da bi moglo lakše da se obavi onlajn, zadaci otvorenog tipa imaju za cilj da primenjuju znanja. Uradiće još jednu probu time što će 1. juna doći u školu, dati knjižicu, da pečatiraju sliku, nose dva testa kući – maternji i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine i nemaju šta da se brinu“, rekao je Šarčević.

Podseća da se 17. 18. i 19. juna rade pravi testovi od 9 do 11 sati.

Kako napominje, testovi su odštampani i bezbedni, a štampani su u Zavodu za kvalitet.

„Inspektor donosi test u prisustvu školske uprave, radi se u ambijentu gde je prepisivanje svedeno na minimum, testovi se skeniraju, skeneri su u svim upravama i pregleda se putem softvera“, objasnio je ministar prosvete.

Kada su u pitanju upisi na fakultete, budući brucoši će se prijavljivati onlajn.

Aplikacije su postavljene, od 24. do 29. su upisi, a onda kreću prijemni do 5. jula, rekao je Šarčević.

On kaže da smo pri kraju školske godine koja je bila drugačija od svih prethodnih, kako za đake, tako i za profesore i roditelje, a da su neki đaci od onlajn nastave imali korist.

„Neka deca koja su u kolektivu davala manje rezultate mogla su da dođu do izražaja.

Mogli su da se kombinuju modeli projektne nastave. Radimo studiju sa Institutom za pedagogiju, Zavodom za kvalitet i Unicefom gde ćemo imati kompletnu situaciju sagledano iz ugla škole, učenika i roditelja i videćemo u kom obimu je sistem zreo za dalje stvari, a gde moramo da pojačamo, obučimo“, rekao je Šarčević.

Ukazao je da se išlo donekle samoinicijativno od strane zaposlenih, ali i zajedničkom saradnjom.

„Ovo je bilo: sedaj u avion i vozi, da li si znao ili nisi, nije te niko ni pitao“, rekao je ministar.

Krajem godine se očekuje da i nastavnici dobiju povećanje plata. Šarčević kaže da ga više interesuju platni razredi, a sa njihovim uvođenjem moći će da se nagradi kvalitet.

Govoreći o ekskurzijama sledeće godine, Šarčević kaže da je dao sugestiju da se one održe u našoj zemlji.

„Na kriznom štabu će biti govora šta sa maturskim ekskurzijama, i šta sa budućim ekskurzijama – napolje se neće ići, a od stepena bezbednosti ćemo videti stepen organizovanja“, zaključio je Šarčević.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sugrađani sa leve obale prevoze komšije noću jer nema noćnih linija

Zbog radova sve do petka planirana isključenja struje na levoj obali