in

Niču nove zgrade u Centru 3 iznad skloništa!?

Rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije za nadziđivanje skloništa u naselju Borča- blok između ulica Bele Bartoka, Julije Delere i Ratnih vojnih Invalida.

Ovi dokumenti biće dostupni građanima u zgradi Gradske uprave do 21. decembra. Kako se navodi u planovima planirano je da se četiri skloništa u Borči, ali da se sačuvaju postojeći polu-ukopani objekti koji su izgrađeni za zaštitu stanovništa tokom ratnih dejstava.

Uvid u rani javni plan – OVDE

U Borči je Planom obuhvaćen prostor od 14,3 hektara, a nalazi se između ulica Bele Bartoka, Julije Delere i Ratnih vojnih invalida. Planom su obuhvaćena četiri skloništa na ovoj teritoriji, kako se navodi u dokumentu, tri bunkera mogla bi da budu nadzidana objektima za stanovanje, a maksimalna visina venca bila bi do 21 metra.

Prvo sklonište se nalazi blizu okretnice autobusa, drugo između zdraga kod igrališta, treće dijagonalno od toplane i četvrto kod vidovdanskog terena.

Odluka o izradi ovog dokumenta doneta je na inicijativu JP „Skloništa“, a kako se navodi ideja je da se na ovaj način stvore povoljni uslovi za nadziđivanje i povećanje uređenosti skloništa i njihovog okruženja.

– Postojeća skloništa se nalaze na površinama definisanim kao zelene površine u otvorenim stambenim blokovima. Planom generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda – navodi se u dokumentu. – Sklonište je poluukopano, nasuto zemljom kao zaštitnim slojem, kako bi se omogućila otpornost na radijaciona dejstva. Planirano je nadziđivanje postojećih objekata, a ulazi se neće menjati, i neće biti narušena osnovna funkcija skloništa.

Kako se još navodi u dokumentima, razmatraju se urbanistički uslovi za intervencije na ovakvim objektima, unapređenje korišćenja prostora samog skloništa u njegovoj osnovnoj funkciji u mirnodopskim uslovima, kao i povećanje dodatnih kapaciteta, kako poslovnog, tako i stambenog prostora.

Predlozi i žalbe građana

Plana detaljne regulacije biće dostupan građanima u zgradi Gradske uprave do 21. decembra od 9 do 18 časova. Dok traje javni uvid svi zainteresovani moći će da daju u pisanoj formi svoje predloge i mišljenja na elaborate koji će biti izloženi, a koji se dostavljaju na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove.

Iskreno smo protiv ovog predloga jer će nestati zelene površine koje krase Centar 3, biće potrebno još parkinga samim tim još betona. Sa druge strane ako i plan prođe nadamo da nove zgrade neće narušiti najlepše i najurbanije naselje na levoj obali, nego da će ih izgraditi da izgledaju kao postojeće!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

  1. Ma tako je, uništite sve, na to malo prostora udri zgrade i penjaćemo se jedni drugima na glavu. Već sad u Borči ne može ni da se hoda ni da se vozi normalno od haosa po ulicama jer je prenaseljena.
    Kako se nisu setili da naprave parking mesta, da prošire ulice gde može, neke staze za bajs i trčanje, park, igralište.

Od sutra smanjenje broja polazaka BG voza

U avionskoj nesreći na Kozari poginuo sugrađanin iz Borče