in

Neprijatan miris širi se levom obalom, ali i drugim delovima grada

Povodom smrada koji se poslednjih dana oseća na levoj obali, ali i u mnogim drugim delovima prestonice, oglasio se i Zavod za javno zdravlje grada Beograda.

Tokom trajanja vrelih talasa u poslednjih više od sedam dana, sa stalnim porastom temperature, i dužim periodom bez padavina, došlo je do povlačenja vode reka Sava i Dunav u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni delovi iz kolektora isparavaju u vazduh okoline.

Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa.

Pored ovoga, na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom), na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta u cilju obogaćivanja.

Stajsko đubrenje njiva 2013. godine

Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima koja posuta na velikim površinama takođe isparavaju na izuzetno visokim temperaturama i to su te neprijatne „mirisne“ materije (tzv. lako isparljive).

Ne treba zanemariti ni centralne zone (urbane) gde se prolaskom pojedinim delovima može u određenom periodu osetiti i neprijatan miris urina.

Kako kažu u Zavodu, iako neprijatnog mirisa, to nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini.

Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih „mirisa“.

Svakako da će sa klimatskim promenama i meteorološkim prilikama koje se prate biti potrebno pripremati se i preduzimati mere za adaptaciju u ovakvim situacijama“, saopštili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Svake godine krajem jula i početkom avgusta građani glavnog grada se susreću sa ovim problemom, koji je očigledno nerešiv. 

Leka nam definitivno nema. Opasno nije, ali od ovog smrada koji ulazi pod kožu se ne može normalno živeti! Zato građani leve obale Beograda nabavite gas maske.

Slika: Poljoinfo formu @goxy

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    NESTAO: Milovan iz Koteža otišao do crkve i od tada mu se gubi svaki trag!

    APEL: Racionalno koristite vodu iz gradskog vodovoda