in ,

Nastavljeno gašenje požara na deponiji Vinča

Tokom današnjeg dana dogašavanje požara na deponiji Vinča je nastavljeno, saopštio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Znatna površina zahvaćena požarom sa istočne strane prekrivena je inertnim materijalom, dok se na nepristupačnoj kosini vide efekti tretiranja emulzijom na bazi algi. Ka severoistočnoj strani probijen je put i započeto je prekrivanje inertnim materijalom sa donje strane deponije. Od prvobitnih šest hektara pod požarom ostalo je nešto manje od dva hektara koje je potrebno tretirati.

Požar je i dalje dubinskog karaktera, a beli dim je tokom dana bio prisutan u primetno manjoj količini, ali se predveče njegovo prisustvo ponovo intenziviralo usled promene u vazdušnom pritisku i promene pravca vetra, na osnovu mišljenja prisutnih vatrogasaca. U aktivnostima gašenja požara učestvuju ekipe „Beo čiste energije” i vatrogasna jedinica.

Takođe, od Gradskog zavoda za javno zdravlje, Sekretarijat je dobio i dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha do 20 časova sinoć. 
Analizom podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica utvrđeno je sledeće:

1. Na mernom mestu AMS Ovča:
– koncentracije sumpor-dioksida su se kretale u rasponu od 11 µg/m3 do 63 µg/m3, sa srednjom vrednošću od 29 µg/m3,
– koncentracije azot-dioksida su se kretale u rasponu od 6 µg/m3 do 16 µg/m3, sa srednjom vrednošću od 10 µg/m3,
– koncentracije suspendovanih čestica RM10 su se kretale u rasponu od 18 µg/m3 do 50 µg/m3, sa srednjom vrednošću od 30 µg/m3,
– koncentracije suspendovanih čestica RM2,5 su se kretale u rasponu od 8 µg/m3 do 22 µg/m3, sa srednjom vrednošću od 13 µg/m3,
Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan ili dobar.

 

Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru. 

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan ili dobar.
    Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru. Ko umre u medjuvremenu, neka prijavi nadleznim organima !

Radovi na Pančevačkom mostu tokom vikenda

Nastavlja se suzbijanje komaraca na levoj obali