in ,

Nastavlja se suzbijanje komaraca na levoj obali

Sektor unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” će 19, 20. i 23. avgusta obaviti suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona na teritoriji grada Beograda, saopšteno je iz ovog gradskog preduzeća.

Tretman komaraca iz vazduha sprovodiće se tokom večernjih časova u trajanju od tri dana, 19, 20. i 23. avgusta, sa šest aviona JAT privredne avijacije. Iz ovog preduzeća apeluju na pčelare da preduzmu adekvatne mere na lokalitetima predviđenim za tretman.

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, rekao je da se sve akcije u borbi protiv komaraca planiraju i sprovode u skladu sa rezultatima monitoringa koji ekipe preduzeća sprovode svakodnevno.

„Uprkos učestalim napadima na naše ekipe koje sprovode mere suzbijanja odraslih jedinki komaraca, nije bilo opuštanja. Prateći vremenske uslove gotovo svakodnevno smo sprovodili akcije suzbijanja komaraca sa zemlje i reka, a od sutra uključujemo i tretmane iz vazduha. Iako se brojnost komaraca, iznad ekološki prihvatljive granice, meri na samo par lokacija u gradu, JKP „Gradska čistoća“ će itezivnim akcijama preseći trend povećanja brojnosti ovih insekata, kako bi Beograđani mogli kraj leta da provedu bezbrižno u svom gradu.“ – istakao je Popadić.

On je podsetio da su sinhronizovane akcije koje su se po prvi putsprovodile tokom prošlogodišnje sezone dale odlične rezultate.

Marko Popadic direktor gradske cistoce
Marko Popadić – direktor Gradske čistoće

„Tokom 2020. godine po prvi put smo imali akcije suzbijanja komaraca sa reka, a ove godine tretmane sa zemlje sprovodimo sa deset vozila više nego ikada, tako da će tri dana angažovanja avijacije pomoći da u kratkom vremenskom periodu sprovedemo mere protiv komaraca na izuzetno velikoj površini. Za tri dana planiran je obuhvat površine od 12.000 hektara.“ – objasnio je Popadić.

U četvrtak od 18.00 do 20.00 časova suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona obuhvatiće lokacije Dunavac, Opovački Dunavac ,Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Kovilovo, Jabučki Rit, Glogonjski Rit, Ovča, Popova bara, jezero Veliko Blato, kanalska mreža Borče i Koteža, Blok Branka Momirova, Jojkića Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenka, Ratno ostrvo, nasip od Pančevačkog mosta ka Malom Raju, Mali Raj, bara Reva, naselje Zage Malivuk, Ritopek, Grocka, Brestovik, Gročanska ada, Paradajz ostrvo, Višnjica, Bela stena, Slanci, Veliko Selo, Ritopek i Vinča.

Istog dana od 19.30 pa do 24.00 časa, ekipe preduzeća tretman komaraca sa zemlje sprovodiće na lokacijama Kotež, Borča pretok, Mali zbeg, Borča 1, Borča 2, Stara Borča, Borča greda, Popova bara, Put za Ovču, Ovča, Padinska skela, Mali zbeg groblje, Braća Marić i Mali Raj.

Akcija suzbijanja komaraca sa reka istog dana obuhvatiće sledeće lokacije Gročanska Ada, Veliko selo, Slanci, Višnjica i leva obala Dunava.

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Nastavljeno gašenje požara na deponiji Vinča

    Direktor puteva Srbije „Došlo je vreme da se sruši Pančevački most“