in

Najmlađi otkrivaju muzejske priče u okviru Noći muzeja

U ovogodišnjoj Noći muzeja, koja se održava 19. maja od 17 časova pa sve do sat iza ponoći, posebni sadržaji biće organizovani i za roditelje sa decom.

Tako će petnaesta Noć muzeja ovog proleća biti spremna da dočeka svoje najmlađe posetioce u osmišljenoj i njima prilagođenoj Dečjoj turi. Reč je o objedinjenim lokacijama sa premijernim i ekskluzivnim sadržajima namenjenim najmlađim ljubiteljima muzeja i njihovim roditeljima, koji će se odvijati od 17 do 21 čas.

Viasat History paviljon

Umetnički Paviljon Cvijeta Zuzorić u ovogodišnjoj Noći muzeja postaće istorijski paviljon pod nazivom „Viasat History paviljon“ u kojem će se kroz nekoliko postavki listati uzbudljive stranice naše istorije, a posebno mesto zauzeće Jovan Jovanović Zmaj.

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Mališani će se susresti sa brojnim izdanjima i ilustracijama i otkriti manje poznate zanimljivosti jednog od najznačajnijih i omiljenih srpskih pesnika za decu, koji je obeležio odrastanje brojnih generacija.

Najmlađi posetioci otkriće i kako se mačevanje menjalo kroz vekove, kakva su pravila krasila nekadašnje dvoboje, a uz pomoć savremenih i sasvim bezbednih tehnologija od 17-21 čas moći će da probaju da mačuju sa adekvatnom opremom i oružjem prilagođenim njihovom uzrastu.

Arheologija na Kalemegdanu

U istorijskom ambijentu Kalemegdanske tvrđave, radoznali mališani biće u prilici da se kroz radionice za male arheologe, koje će se održavati od 17 do 20 časova, upoznaju sa arheološkim nalazima i alatkama kojima se arheolozi služe, kao i da iskopavaju „arheološka blaga“ iz peska.

Pored toga, mališanima će se na jasan i kreativan način približiti kulturno nasleđe, narodno graditeljstvo, javni spomenici kao i spomenici kulture, gde će deca crtati predstavljene spomenike.

Afričke maske i skulpture

U edukativno-kreativnoj radionici „Fantastične forme afričkih maski“ u Muzeju afričke umetnosti od 17 do 21 čas devojčice i dečaci moći će da se upoznaju sa najlepšim primerima zapadnoafričkih maski i skulptura koje intrigiraju ceo svet, kao i da naprave jedinstveni  primerak  svoje  maske, koju će moći da ponesu sa sobom.

Muzej Afričke umetnosti

Srednjevekovni vitezovi i princeze

Bajkoviti srednji vek sa neustrašivim vitezovima i hrabrim princezama oživeće u galeriji Singidunum od 17 do 21 čas, kada će najmlađi posetioci Noći muzeja biti u prilici da se upoznaju sa ovom važnom vremenskom epohom u našoj istoriji, da se obuku u svoje srednjevekovne junake i postanu kraljica ili kralj, dvorska dama ili vitez.

Vajanje u Kući legata

Nedaleko od ove srednjevekovne avanture, u Kući legata pred mališanima će zaigrati nesvakidašnje skulpture naše slavne Olge Jančić.

Inspirisani Olginim radovima u LEGArT radionici od 17 do 20 časova najmlađi sugrađani stvaraće svoje neobične skulpture, upoznavajući se i sa kreativnim načinom upotrebe najrazličitijih materijala, od plastelina i glinamola preko prediva, papira i drvenih štapića, do alufolije i selotejpa.

Kuća legata u Knez Mihailovoj

Mali hemičari i veterinari

Muzej Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu samo u Noći muzeja otvara „Obdanište kod hemičara“, u kojem će najmlađi posetioci i potencijalni budući studenti od 17 do 21 čas moći da izvode zanimljive, njima prilagođene i sasvim bezbedne eksperimente u društvu hemičara-vaspitača.

Digitalne slagalice biće dostupne malim veterinarima u Anatomskom muzeju Fakulteta veterinarske medicine gde će uz najsavremenije tehnologije moći da se sklapaju skeleti domaćih i divljih životinja. Pored ovoga, brojni anatomski preparati u formalinu, koji se čuvaju u teglama i vitrinama, moći se da se pogledaju, a biće otvorena i lovačka soba.

Beogradski ZOO vrt

Ljubitelji životinja u Zoološkom vrtu moći će kroz izložbu i druženje da upoznaju sa prvim junacima animiranih filmova – životinjama koje su ujedno i stanovnici našeg zoološkog vrta.

Uz to, družiće se sa zoološkim noćobdijama i saznati kada i na koji način nalaze hranu, koliko dobro vide i kako koriste ostala čula tokom noći. Pedagoški muzej zabaviće svoje najmlađe goste radionicom crtanja na pergamentu, a Javni akvarijum i tropikarijum Beograd vodi sve radoznalce na druženje sa najslađim stanovnicima svetskih mora.

Beo ZOO vrt

Ne propustite priliku da priredite svojim mališanima nezaboravno veče kroz radionice u okviru Noći muzeja. Vidimo se 19. maja!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Izmena režima saobraćaja zbog Beogradskog maratona

    Veliko čišćenje grada započeto baš na levoj obali