in ,

Najezda komaraca – strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila

Najezda komaraca: Strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila

Sekretarijat za zaštitu životne sredine započeo je akciju suzbijanja komaraca, koja je, kako kažu, urađena na kompletnoj teritoriji Beograda. Međutim, epidemiolog Veljko Đerković kaže da bojazan od prenošenja virusa groznice Zapadnog Nila postoji.

Sekretarijat je započeo je akciju suzbijanja komaraca na celoj teritoriji Beograda uređajima sa zemlje jer nestabilno vreme onemogućava uništavanje iz vazduha.

„Ubijanje larvi komaraca urađeno je sa zemlje na kompletnoj teritoriji Beograda. Novih vrsta ovog insekta nema a za dalje suzbijanje iz aviona neophodno je da stanu pljuskovi koji nas u tome sprečavaju prethodnih dana”, kaže dr veterine Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Sekretarijat je sproveo akciju 26. maja na teritoriji leve obale Dunava, ali nestabilno vreme je glavni uzrok što u pojedinim delovima komaraca ima i dalje u velikom broju. Posle obilnih kiša, nastale su bare koje su potencijalno stanište larvi komaraca.

Da bi se uništavali iz vazduha, potrebno je da prestanu pljuskovi a akcije suzbijanja komaraca traju i dalje i sprovode se planski uz stalne analize na teritoriji grada.

Postoji strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila

Strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila svakako postoji. Zato je akcija uništavanja komaraca počela ranije. Epidemiološka situacija je trenutno stabilna.

Najezda komaraca: Strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila

Bojazan od prenošenja virusa groznice Zapadnog Nila postoji, ali zato se i radi zaprašivanje komaraca, i na zemlji i avionom. Ljudi i sami mogu da se zaštite ako nanesu sredstva kojima se odbijaju komarci“, kaže epidemiolog Veljko Đerković iz Zavoda za javno zdravlje.

  • Prošle godine imali smo 30 žrtava virusa Zapadnog Nila koji prenose komarci. Radi predostrožnosti, pripremljen je i karantin ukoliko se nešto pojavi, rekao je ministar zdravlja Lončar.

Čim vreme to dozvoli, počeće i zaprašivanje iz aviona, a Srbija će na tom poslu blisko sarađivati sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, što je bio zahtev Svetske zdravstvene organizacije.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Kako je akcija izvrsena na celoj levoj obali Dunava kada niko nije prsko u 3 G Andrijanovica a ni u susednim ulicama.Ima li ikakv broj na koji bi smo se mi mogli zaliti?Sramota.

Skriveni dragulji 11. Noći muzeja

Građani pokazali veliko interesovanje za kupovinu službenih vozila

Veliko interesovanje za kupovinu službenih vozila