Muškarac skočio sa Pančevačkog mosta. Renato spasio još jedan život - www.lobi-info.rs

Muškarac skočio sa Pančevačkog mosta. Renato spasio još jedan život

2 minuta za čitanje
Renato Grbic

Poznati beogradski alas Renato Grbić danas oko 12.30 izvukao je iz Dunava mlađeg muškarca koji je skočio sa Pančevačkog mosta. Ovo je 27. put da je Renato spasao nekoga od sigurne smrti. Policija i Hitna pomoć su na terenu a muškarcu je pružena prva pomoć.

„Sedeli smo u lokalu i videli da se neko bacio sa Pančevačkog mosta. Brat i ja smo odmah skočili u Dunav i izvukli mlađeg muškarca. Muškarac je priseban, odbio je da presvuče mokre stvari“, izjavio je Renato.

Kako navode stručnjaci, „Samoubistvo se ne bira. Ono se događa kada bol nadjača mehanizme koji inače služe da ga ublaže“. Mi, kao odgovrni mediji, ne želimo da ovo objavimo kao senzacionalnu vest, već kao apel lokalnim vlastima na razumevanje ovog, nažalost, tradicionalnog problema. Veličina problema suicida postaje jasna kada se zna da je Srbija na 13. mestu u svetu po broju samoubistava godišnje a da se Vojvodina kao regija izdvaja i za Srbiju iznadprosečnom stopom suicida.

Svakih 40 sekundi jedna osoba u svetu izvrši samoubistvo, što u proseku iznosi oko 800.000 samoubistava godišnje! Nikada ne treba procenjivati vrednost kriznog dogadjaja jer je ona vrlo subjektivna, tj. razlikuje se od čoveka do čoveka. Ono sto je za nekoga igrarija, za nekoga je teško premostiva prepreka. Veliki broj ljudi odustane od samoubistva posle razgovora sa psiholozima telefonskog savetovališta.

U svetskim gradovima, na mostu sa koga najčešće skaču suicidne osobe, postavljene su table sa brojem telefona na kom mogu da dobiju pomoć. Prevencija kao odgovor!

Mi se pitamo, da li kao društvo treba da objavljujemo u medijima kada gospodin Renato ide na odmor, ili ćemo uspeti da stvorimo kolektivnu odgovornost i pomognemo svojim sugrađanima pre nego što bude kasno.

Još jednom veliko hvala našem sugrađanu Renatu Grbiću.

Leave a Reply

Prethodna priča

Petlja napreduje. Od sutra izmena režima saobraćaja

Crveni krst organizuje trku za srećnije detinjstvo - 2014
Sledaća priča

Crveni krst Palilula organizuje trku za srećnije detinjstvo

Poslednje od Vesti