in

Možemo očekivati ponovno zaprašivanje iz aviona

iako su nadležni zaprašivanje komaraca iz aviona predstavili kao presedan ovog leta, poljoprivredna avijacija će opet biti podignuta.

Naime, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju raspisao je ponovo javnu nabavku za organizaciju suzbijanja komaraca iz aviona.

Prvobitne procene bile su da će biti dovoljno da tri aviona obiđu prostor iznad beogradskih reka, a posle akcije rečeno je da zaprašivanje iz vazduha nije potrebno jer su žarišta ugašena.

Sudeći po novom monitoringu, zaprašivanje nije dalo očekivane rezultate.

Planirane su mere suzbijanja komaraca iz aviona, koje obuhvataju usluge zaprašivanja na površini do 20.000 hektara – stoji u konkursnoj dokumenatciji.

U Zavodu za biocide potvrdili su da imaju u planu tretiranje insekata iz vazduha, ali nisu mogli da preciziraju kada će se to dogogoditi. Kako su rekli, pratiće situaciju na terenu.

Nije poznato zbog čega u svim gradovima Srbije praksa zaprašivanja iz vazduha nikad nije prestala, a samo je u Beogradu sporna, navodno, zbog preporuka Evropske unije.

U nedavnoj akciji suzbijanja sa aerodroma „Lisičji jarak“ tertirana su područja ka levoj obali Dunava, od Pančevačkog mosta do Kovilova, Ratno ostrvo, leva obala Save, od Ostružničkog mosta do blokova, desna obala Save – Makiško polje, Umka, Ostružnica uz reku, Ada Ciganlija i Ada Međica.

Ono što je neverovatno je da proteklih dana, odmah po prestanku pljuskova, Zavod za biocide tretira komarce iz vozila. Sugrađani sa leve obale javljaju da su vpzila viđana i odmah nakon žestokih nevremena kako zaprašuju komarce punom parom.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Mali električni busevi od nedelje u centru Beograda

Zakucao u kamion na obilaznici i poginuo na licu mesta (FOTO)