in ,

Moda u službi humanosti

4. Belgrade Alternative Fashion Event održava se 29-31. maja u prostoru „Mikser hausa“ („Mikser House“, Karađorđeva 46), sa početkom u 20 h. Tokom prva dva dana manifestacije, svoj rad predstaviće nam mladi dizajneri iz čitavog regiona, dok će trećeg dana biti organizovana izložba modnih vinjeta pod nazivom Live dolls.

Program modne manifestacije BAFE biće izmenjen zbog trenutne situacije u zemlji. Modni dizajner Đorđone Esi (Georgione Essi) doniraće celokupan prihod od prodaje svoje nove kolekcije, za pomoć ugroženom stanovništvu, dok će posetioci manifestacije biti u prilici da pomognu kupovinom specijalnih ceger-torbi, bedževa i drugim donacijama.

Naše usne su pokretači inspiracije, sredstvo izražavanja kao i univerzalni simbol komunikacije. Kolekcija Slovenskog brenda „Skvot“ („Squat“) ima za cilj da izmami posmatrače da „čitaju” sa usana i tako shvate poruku koju one, tj. onaj ko nosi odeću, želi da prenese.

Srpski dizajner Dejan Popović predstaviće kolekciju „Deca Gaje“, namenjenu svim devojkama i ženama koje žele da izgledaju kao boginje savremenog doba. Kako je modna ikona Vivijen Vestvud jednom rekla: „Zašto ne biste izgledali kao boginja svaki dan? Ako možete, zašto ne?“

Ivona Fodora predstaviće kolekciju koja predstavlja savremeno viđenje nekih detalja narodne nošnje. Kolekcijom dominiraju nežne, pastelne boje i lagani materijali.

„Mi end d mašin“ („Me and the Machine“) su mladi dizajnerski dvojac iz Zagreba, koji čine Vanja Veselić i Berislav Kovačević. Dobitnici su druge nagrade na prestižnom događaju namenjenom modnim talentima – Modnog ormara. Kolekciju IIIII čine minimalistički i monohromatski odevni komadi. Osnovni element – linija, serijski se ponavlja u skupovima stvarajući analogiju sa savremenim dobom, u kojem ništa nije stalno osim promene i neprekidno rastuće brzine.

Maska koju stavljamo na lice predstavlja beg od stvarnosti u kojoj smo izloženi osudama društva, zato što odudaramo od običnog kalupa, zato što smo drugačiji. Hrvatski dizajner Marko Sabo ovom kolekcijom želi da pokaže da su svi posebni i jednako vredni i da niko ne zaslužuje da „stavlja masku“ zbog drugih.

Pored njih, svoje kolekcije predstaviće i Lazar Ilić, Andrea Jovanovska, „Sisters end braders koud“ („Sisters&Brothers Code“), Marina Mićanović i drugi.

Pokrovitelji manifestacije BAFE su: Mikser House, UK Parobrod i „Mrvica herstajl“ („Mrvica Hairstyle“), dok će medijsku podršku pružati „Gracija“ („Grazia“), „Eskvajer“ („Esquire“), „Vanabi“ („Wannabe“), „Plezir“ magazin, „Fešenela“ („Fashionela“), „Pufnica“ i drugi.

„Belgrejd olternativ fešn ivent“ („Belgrade Alternative Fashion Event“ – BAFE) je regionalna modna manifestacija čiji je cilj upoznavanje javnosti sa novom generacijom modnih dizajnera koji neguju poseban odnos prema kreiranju odevnih predmeta. BAFE organizuje i besplatne edukativne radionice iz oblasti mode i umetnosti. Manifestacija se održava dvaput godišnje – u maju i novembru.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    dobar kvalitet vode

    Voda u Kovilovu i Padinskoj Skeli zamućena a PKB kaže ispravna

    Beograd slavi Spasovdan

    Beograd sutra slavi Spasovdan