in

Beograd sutra slavi Spasovdan

Beograd slavi Spasovdan
Beograd slavi Spasovdan

Grad Beograd proslaviće u četvrtak gradsku slavu Vaznesenja gospodnjeg Spasovdan. Slava će biti obeležena liturgijom u u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama Beograda.

Grad Beograd proslaviće slavu Spasovdan tradicionalnom Spasovdanskom litijom, najstarijom kulturnom tradicijom, koju je ustanovio despot Stafan Lazarević 1403. godine.

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi će početi u 9 h, a početak litije zakazan je za 11.30 uz zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama.

Litiju će predvoditi njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koga će pratiti veliki broj sveštenika, vojnih lica, pripadnika policije i folklornih grupa, dok je posebna čast ukazana horu Obrenovačke crkve, koji će učestvovati u liturgiji (sa početkom u 9 h) sa horom Vaznesenjske crkve.

Na čelu Spasovdanske litije će se, pored tradicionalnih barjaka i Jerusalimskog krsta, nalaziti i krst – poklon srpskom narodu iz „Svete zemlje“, koji je prethodno bio sa narodom na bedemima u Šapcu, kada se taj grad branio od poplava.

Gradske ulice zatvorene 11-14 h.

Litija koja se održava u čast krsne slave grada, Vaznesenja Hristovog, kretaće se ulicama Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde će se kod česme održati prva molitva.

Beograd slavi Spasovdan

Litija će zatim proći Knez Mihailovom, Pariskom i Sime Markovića, gde će se kod Saborne crkve održati druga molitva, a zatim Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata i Vaznesenjske crkve gde će biti održana treća molitva, u spomen svih palih junaka Beograda.

Načelnik Odeljenja za dinamički saobraćaj Sekretarijata za grad Beograd Aleksandar Mihailović rekao je da će tokom litije na snazi biti posebna organizacija saobraćaja, napominjući da će se 11-14 h na trasi litije zatvarati određene deonice ulica za saobraćaj, a po prolasku povorke, odmah otvarati.

Grad Beograd pozvao je Beograđane da u što većem broju uzmu učešće u svečanoj litiji, jer će ona ove godine imati posebnu dimenziju, s obzirom na poplave koje su nas zadesile. Posle poplava i nesreće koja nas je zadesila, bitno da pokažemo ljubav, solidarnost, dobročinstvo i jedinstvo, kako bi obnova bila što brža.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Moda u službi humanosti

    Lažne ugrožene osobe iz Krnjače i Koteža koristile hotelski smeštaj

    Lažne ugrožene osobe iz Krnjače i Koteža koristile hotelski smeštaj